Water Bulgaria  

Откриха реконструираната пречиствателна станция във Варна

31.05.2012   |   Реализации
 

Днес официално бе открита реконструираната и модернизирана пречиствателна станция за отпадни води във Варна. Церемонията се проведе на площадката на пречиствателната станция в местността Клисе баир, в близост до село Тополи.

Обектът, чиято стойност е 12 млн. евро, е изпълнен и финансиран по програма ИСПА. 75% от средствата са европейско финансиране, 25%  е националното съфинансиране.

В станцията са монтирани съоръжения за отстраняване на азот. С изпълнението на проекта се защитават Варненското езеро и близките плажове от замърсяване, причинено от заустване на битови и промишлени отпадни води, и намалява до минимум неблагоприятното въздействие върху околната среда, като се подобряват значително условията за живот за хората от града и цялата черноморска и крайбрежна зона.

Отново днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът Кирил Йорданов подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за следващия етап за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция и за изграждането на канализационна помпена станция Акациите и тласкател. Стойността на договора е 38,7 милиона лева, които ще бъдат осигурени от ОП Околна среда.

Пречиствателната станция е с капацитет 450 хил. еквивалентни жители и ще пречиства 110 хил. куб. метра вода. При изпълнението на последния  етап от реконструкцията на станцията се предвижда пълно пречистване на отпадъчните  води, чрез изграждане на съоръжения за отстраняване на фосфор.

Ще бъдат реконструирани и модернизирани съоръженията по линията на водата, както и съоръженията по линията за третиране на утайките. Към станцията ще бъдат присъединени всички градски части с изградена канализация, като по този начин ще се реши един от екологичните проблеми на града, а именно изливанията на замърсени води в Черно море.

Министър Нона Караджова посети и пречиствателната станция за отпадъчни води на курортен комплекс Златни пясъци, където предстои да бъде изградено дълбоководно заустване със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ в размер на почти 10 млн.лв.

С отвеждането на пречистените отпадъчни води навътре в морето ще бъде преустановен рискът за туристите от изливането на недостатъчно добре пречистени отпадъчни води в близост до плажовете. То ще служи и след като пречиствателната станция бъде разширена и модернизирана със средства от ОП Околна среда.

     
Източник: МОСВ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: отпадни води   пречиствателна станция   помпена станция   тласкател  

Област: Реализации  

Сентра ООДКселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Сентра ООДКселекс
  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиОбществени поръчки/ТърговеПартньориРеализацииФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...