Water Bulgaria  

Започва реконструкция на довеждащ водопровод и помпена станция в Радомир

13.03.2024   |   Начало»Проекти

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция "Опалово" в Радомир, захранващи с питейна вода жителите на града. Дейностите се реализират с финансовата подкрепа на Български ВиК Холдинг (БВиКХ), съобщават от холдинга.

Проектът е стартирал през 2020 г., но поради невъзможност на общината да осигури финансиране, с решение на Общинския съвет той е поверен на ВиК - Перник, с цел осигуряване на средствата чрез Български ВиК холдинг.

На церемонията присъстваха Владимир Бибов – член на Управителния съвет на БВиКХ, кметът на община Радомир Кирил Стоев, Светослав Кирилов – председател на общинския съвет на Радомир, и Борислав Иванов – управител на ВиК - Перник.

Управителят на ВиК - Перник отбеляза значението на проекта като подчерта, че с реализацията му ще бъдат преустановени честите аварии и загубите на вода. Ще бъде подменен водопровод с дължина 11 км, по който в момента загубите на вода са около 60%. "При дебит 130 л/сек, който се подава от помпената станция в началото на трасето, до града достигат едва 40 - 50 л", обясни инж. Иванов. Предвижда се водопроводът да обезпечи 2/3 от града с вода и няма да се стига до режим на водоподаване.

Владимир Бибов коментира усилията и целите на БВиКХ да върви в посока подпомагане и стабилизиране на ВиК дружествата в състава си: "От страна на холдинга и Министерството на регионалното развитие и благоустройството приветстваме старта на този смислен и важен инфраструктурен обект за жителите на Радомир. Нашата стратегическа цел е да инвестираме в такъв тип обекти, целящи едно дългосрочно решаване на проблемите. Търсенето на допълнителни източници на финансиране за такъв тип инфраструктурни обекти е сред бъдещите ключови приоритети на холдинга."

"Ще търсим допълнително финансиране за реализация на вече реални инфраструктурни обекти – довеждащи водопроводи, помпени и пречиствателни станции. Това са важните стратегически обекти и това е целта на нашето съществуване. Имаме изградена експертиза в холдинга и сме изцяло насочени и в готовност да подпомагаме този процес", допълни Бибов.

Кметът на града Кирил Стоев подчерта, че осигуряването на качествено водоподаване е един от основните проблеми на общината, затова проектът е от изключителна важност за Радомир.

Председателят на общинския съвет в Радомир Светослав Кирилов изрази своята голяма радост и благодарност към всички съпричастни по реализирането на тези дейности.

Стойността по изграждането на довеждащия водопровод "Друган - Радомир" е в размер на 14 млн. лв. Очаква се финализирането на дейностите и въвеждането в експлоатация да стане в срок от осем месеца.

     
Източник: БВиКХ

Ключови думи: БВиКХ   довеждащ водопровод   помпена станция   водоподаване  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...