Water Bulgaria  

Влязоха в експлоатация два обекта на мащабен ВиК проект в Бургаска област

С официална церемония беше отбелязано въвеждането в експлоатация на обекти от най-мащабния ВиК проект за Бургаска област – "Интегриран воден проект за област Бургас", съобщава информационният портал EUfunds.bg.

Проектът се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г." (ОПОС) с бенефициент ВиК - Бургас. Общият размер на инвестицията за първия етап е 173 млн. лв., като осигурената безвъзмездна финансова помощ е в размер на близо 124 млн. лв.

Въведените в експлоатация обекти са "Разширение на ПСОВ Меден рудник", гр. Бургас и "Реконструкция и изграждане на ВиК мрежата на кв. Меден Рудник".

Изпълнени дейности

Успешно са реализирани дейностите по реконструкция на компрометираните части от мрежата и изграждане на нови колектори и мрежи в комплекс Меден Рудник. Реконструирани са 1,3 км канализационна мрежа и 6,8 км водопроводна мрежа. Изградени са 2 км нова канализация и 2 км водопроводна мрежа.

За подобряване дейността по пречистване на водите и опазване на околната среда е увеличен капацитетът за биологично пречистване на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) "Меден рудник". Изградени са два нови биобасейна и един вторичен утаител, като за тях е осигурено необходимото машинно оборудване. В резултат на извършените дейности 100% от отпадъчните води от комплекса се събират и пречистват в рехабилитираната ПСОВ.

Ползите

С въвеждането в експлоатация на двата обекта на жителите в бургаския комплекс Меден рудник се осигурява достъп до качествени ВиК услуги, постига се намаляване на загубите на вода и се допринася за по-устойчива околна среда.

Предвижда се успешната реализация на стартиралия през 2021 г. интегриран воден проект за област Бургас да продължи и през програмен период 2021-2027 г. В резултат над 320 000 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 280 000 души ще се ползват от подобрени услуги за водоснабдяване, се казва още в съобщението.

     
Източник: EUfunds.bg; Снимка: ВиК - Бургас

Ключови думи: ОПОС   ПСОВ   ВиК инфраструктура  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...