Water Bulgaria  

КЕВР прие годишния доклад за ВиК сектора за 2021 г.

Положителна тенденция за изминалия регулаторен период е намаляването с 11% на общите загуби на вода, подобрени са 19 показателя за качество на услугите – това показват данните в одобрения от КЕВР "Годишен доклад и сравнителен анализ на ВиК сектора за 2021 г.", съобщават от регулатора.

Годишният доклад съдържа подробна информация за състоянието на ВиК сектора през 2021 г., включително степента на внедряване от ВиК операторите на информационни регистри и бази данни, постигнатите нива на показателите за качество на ВиК услугите, отчетените от ВиК сектора оперативни и капиталови разходи, дълготрайни активи и инвестиции.

Тъй като 2021 г. е последната година от регулаторния период 2017 - 2021 г., в доклада е направен анализ на изменението на показателите за качество на ВиК услугите за периода. Като задоволителен факт е посочено, че ВиК секторът отчита подобрение по 19 от показателите за качество – качество на вода в големите зони на водоснабдяване, непрекъснатост на водоснабдяването, общи загуби на вода, аварии по ВиК мрежите, налягане във водоснабдителната система. Такава е оценката и за нивото на покритие с услуги по доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води, оползотворяване на утайки от ПСОВ, рехабилитация и проучване на водопроводната мрежа, присъединяване към ВиК мрежи и ефективност на персонала.

В доклада се отчита положителна тенденция за намаляване на общите загуби на вода. През 2021 г. нивото на общи загуби е под обичайните 60%, като за изминалия 5-годишен период намалението е с 11%.

Представена е информация за произведената от ВиК дружествата електроенергия от възобновяеми източници. Посочва се, че това е важен процес не само заради постоянно нарастващите цени на електроенергията, но и предвид възможностите ВиК дружествата да произвеждат електрическа енергия за собствени нужди от биогаз, слънцето и вятъра. С официално обявените на 26 октомври т. г. предстоящи промени на Директива 91/271/ЕЕС за градски отпадъчни води предстои това да бъде въведено и като задължение за операторите на пречиствателни станции за отпадъчни води.

Комисията отчита, че в изпълнение на поставените от регулатора изисквания ВиК операторите подобряват внедряването на информационните регистри и бази данни. По този начин се повишава качеството и надеждността на постъпващите в КЕВР отчетна информация и данни от дружествата. Внедряването на информационните регистри и бази данни има важно значение за подобряване на управлението на ВиК системите и съоръженията.

Докладът съдържа информация за всяко ВиК дружество, което има одобрен бизнес план през 2021 г. Посочени са подробни данни за степента на внедряване на задължителните регистри и бази данни, както и информация за разчет/отчет на показателите за качество и оценка на качеството на информацията. Направена е оценка на изпълнението на показателите за качество, изпълнението на одобрената инвестиционна програма за 2020 - 2021 г. и изпълнението на единните показатели за ефективност за 2020 - 2021 г. Представена е също информация за отчетените нива на ВиК услуги от ВиК операторите, които са без одобрени бизнес планове, допълват от КЕВР.

С пълния текст на доклада може да се запознаете тук.

     
Източник: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   годишен доклад   ВиК сектор  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...