Water Bulgaria  

Ново съоръжение ще подобри енергийната ефективност и екологичните показатели на столичната ВиК инфраструктура

22.05.2023   |   Начало»Проекти

Започва изпълнението на реконструкция и изграждане на нови съоръжения на територията на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) край с. Кубратово. Дейностите са част от проект на Столична община (СО) по Оперативна програма "Околна среда", съобщават от Софийска вода.

Официален старт на проекта

Официално откриване на обекта беше направено от заместник-кмета на СО по строителството Ангел Джоргов. Той отбеляза, че с растежа на града се увеличава и необходимостта от разширяване и модернизация на съществуващата инфраструктура, като съвместните усилия на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Столична община увеличават възможностите да се полагат грижи за екологията на населеното място. Предвижда се реализацията на проекта да завърши до края на годината, когато приключва и настоящият програмен период на ЕС. 

Заместник-кметът по финанси и здравеопазване, транспорт и градска мобилност Дончо Барбалов допълни, че проектът за доизграждане на водната система на София ще затвърди СПСОВ "Кубратово" като една от най-големите и ефективно работещи пречиствателни станции на Балканите.

Подобряване на екологичните показатели

Изпълнителният директор на Софийска вода Васил Тренев подчерта, че с реализацията на проекта за термална хидролиза ще бъде направена важна стъпка за утвърждаването на компанията като производител на зелена енергия и за стремежа й към постигане на енергийна неутралност до 2025 г. В момента в станцията се произвежда енергия, която задоволява над 90% от енергийните нужди на Софийска вода. 

С реконструкцията и пускането в експлоатация на новите съоръжения ще се повиши и ефективността на самата станция. Едновременно с това ще се подобрят параметрите на остатъчния фосфор и азот в утайките от пречистваната вода на столицата и ще се увеличи производството на газ-метан, се казва още в съобщението. 

     
Източник: Софийска вода

Ключови думи: Софийска вода   ПСОВ Кубратово   пречиствателна станция   пречистване на отпадъчни води  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...