Water Bulgaria  

ВиК - Варна ще направи мащабни инвестиции до 2026 г. - 05.07.2022

05.07.2022   |   Начало»Инвестиции
 

ВиК - Варна планира мащабни инвестиции на стойност 66,8 млн. лв. до 2026 г. за подобряване на качеството на предлаганите ВиК услуги, като 57,3 млн. лв. от тях ще са в публични ВиК системи и съоръжения.

В предложения от дружеството и одобрен от КЕВР бизнес план за новия регулаторен период 2022 – 2026 г. планираните инвестиции са 3 пъти по-големи от заложените по договора с Асоциация по ВиК – Варна в размер на 21 млн. лв.

До 2026 г. се предвижда реализацията на мащабни инвестиции по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", включващи реконструкция на основни довеждащи водопроводи, водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения. 

ВиК операторът ще подмени 89 км довеждащи водопроводи и разпределителна мрежа. Предварителните разчети сочат, че с предприетите мерки нивото на загубите на питейна вода в края на новия регулаторен период ще бъде намалено с 9%.

Сред основните приоритети са запазване и надграждане на постигнатите добри показатели за качество на питейните и отпадъчни води и подобряване на ВиК услугите.

В плана са включени и инвестиции за управление на налягането, за зониране на водопроводната мрежа, подобряване на SCADA системите и инсталиране на приходни водомери с дистанционно отчитане. Това ще доведе до подобрения при управлението и отчитането на водопотреблението в област Варна.

За намаляване на разходите на електроенергия ВиК - Варна е инвестирало в съвременни технологии за собствено производство на електроенергия чрез когенерация на биогаз в Пречиствателна станция – Варна. С това се постига намаление на разходите с 14%.

В бизнес плана e заложено въведената в експлоатация и реконструирана пречиствателна станция за отпадъчни води "Златни пясъци" да постигне екологичните стандарти и изисквания за развитието на морския туризъм и за регионалната икономика.

     
Източник: БВиКХ

Ключови думи: ВиК-Варна   бизнес план   инвестиции  

Област: ВиК  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Инвестиции

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...