Water Bulgaria  

ВиК - Кърджали планира 11,5 млн. лв. инвестиции през новия регулаторен период

Приоритетите в новия бизнес план на ВиК - Кърджали за предстоящия 5-годишен регулаторен период бяха представени на открито заседание и обществено обсъждане в КЕВР, съобщават от регулатора.
 
През периода 2022 - 2026 г. ВиК - Кърджали планира значителни инвестиции с цел запазване на доброто качество на питейните води и намаляване на загубите.

Инвестиционната програма за периода е с общ размер 11,55 млн. лв., от които 10,203 млн. лв. за публични ВиК системи и съоръжения. Предвидените инвестиции значително надвишават заложените по договора с Асоциация по ВиК - Кърджали в размер на 2,566 млн. лв. ВиК операторът е бенефициент по ОПОС 2014 - 2020, по която ще бъдат реализирани проекти за реконструкция на ВиК мрежите в гр. Кърджали и гр. Момчилград. Заложеното съфинансиране от страна на оператора е в размер на близо 5,6 млн. лв.

За подобряване на услугата до 2026 г. се предвижда изграждане на четири нови водоснабдителни помпени станции и модернизация на пречиствателната станция за питейни води.

Приоритет в бизнес плана на ВиК - Кърджали за новия период до 2026 г. е да бъде запазено постигнатото високо качество на питейните води. Дружеството прогнозира изпълнение на съответствие от 99,20% за големите зони на водоснабдяване и 98,60% - за малките зони. По отношение на качеството на отпадъчните води предвижданото съответствие в края на периода е 100%.

Планират се конкретни мерки, с които през следващите години да се намали нивото на общите загуби на вода в реално изражение – от 8,50 до 8,36 м3/км/д, при определена от КЕВР индивидуална цел от 8,41 м3/км/д.

ВиК операторът прогнозира през 2026 г. изразходваната електрическа енергия за услугата доставяне на вода да се увеличи с 10%, спрямо 2020 г., при което специфичният разход за вода на вход водоснабдителна система ще нарасне от 0,547 през 2020 г. до 0,608 кВтч/м3 в края на периода. Прогнозираното увеличение е във връзка с въвеждането в експлоатация на четири нови водоснабдителни помпени станции - в с. Голобрад, с. Сухово, с. Китница и с. Светулка, както и на реконструираната пречиствателна станция за питейни води в с.Енчец.

За услугата пречистване на отпадъчни води разчетите предвиждат увеличение с 1,3% на изразходваната електрическа енергия през 2026 г., спрямо 2020 г. Увеличението е свързано с разширението на канализационната мрежа и нарасналия брой на потребителите на услугата, което води и до ръст на количеството вода, постъпваща за пречистване на входа на пречиствателните станции за отпадъчни води. В същото време се очаква специфичният разход на вода на вход да намалее от 0,351 за 2020 г. до 0,335 кВтч/м3 през 2026 г.

     
Източник: КЕВР

Ключови думи: ВиК - Кърджали   бизнес план   инвестицииводоснабдяване   канализация  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Инвестиции
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...