Water Bulgaria  

ВиК Пловдив планира оптимизиране на дейностите и инвестиции в развитието на сектора

Приоритетите на ВиК Пловдив в новия бизнес план за предстоящия 5-годишен регулаторен период бяха представени на открито заседание и обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Инвестиционната програма е в размер над 64 млн. лв., от които близо 54 млн. лв. са предвидени за публични ВиК системи и съоръжения. 

През новия регулаторен период 2022 - 2026 г. дружеството планира значителни инвестиции с цел запазване на доброто качество на питейните води и намаляване на загубите. 

ВиК Пловдив е бенефициент по ОП "Околна среда 2014 - 2020", по която ще бъдат реализирани проекти за реконструкция на ВиК мрежи в  Пловдив, Хисаря, Карлово, Асеновград, Първомай, Стамболийски, ще се въведат в експлоатация две нови пречиствателни станции, а друга в областния град ще бъде модернизирана.

Важен приоритет в бизнес плана е през новия регулаторен период 2022 - 2026 г. да бъде запазено постигнатото високо качество на питейните води. Дружеството прогнозира изпълнение на съответствие от 100% за големите зони на водоснабдяване и 99,49% за малките зони. По отношение на качеството на отпадъчните води предвижданото съответствие в края на периода е 99,87%.

ВиК операторът планира да намали нивата на общи загуби на вода в реално изражение – от 29,09 до 25,75 м3/км/д. По този начин дружеството ще подобри допълнително водоснабдяването на потребителите и ще реализира икономически ползи.

Дружеството прогнозира намаление на изразходваната електрическа енергия за услугата доставяне на вода с 4,2% през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г. За услугата пречистване на отпадъчни води се прогнозира увеличение на изразходваната електрическа енергия с 20,4% през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г. Прогнозираното увеличение е в резултат на въвеждането в експлоатация през 2022 г на ПСОВ - Асеновград и ПСОВ - Първомай, а през 2023 г. и на реконструираната и модернизирана ПСОВ - Пловдив.

     
Източник: КЕВР; Снимка: ВиК Пловдив

Ключови думи: ВиК Пловдив   бизнес план   ОПОС   водоснабдяване   пречиствателни станции  

Област: ВиК  

Кселекс ООД
Подобни статии
Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Инвестиции
Кселекс ООД

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...