Water Bulgaria  

Реформата в отрасъл ВиК е в етап на финализиране

31.03.2016   |   Бизнес
 
Реформата отрасъл ВиК е в етап на финализиране, като три от най-важните изисквания за реализирането и вече са изпълнени – собственост на активите, институционална рамка и планиране. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на пресконференция на МРРБ.
 
"В резултат на реформата в отрасъл ВиК 28-те административни области в страната са приравнени на 28 водни територии, за 18 от които са сключени договорите между асоциация и оператор за стопанисване и експлоатация на инфраструктурата и съоръженията", обясни министър Павлова.
 
18-те области със сключени договори имат един консолидиран оператор, което им позволява да са бенефициенти по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. Областите, които не са консолидирани няма да могат да кандидатстват за финансиране на проекти по ОПОС или Програма за развитие на селските райони. Извън европейското финансиране, 38 млн. лв. по линия на държавен инвестиционен заем от Световната банка са предвидени за строителството на яз. Пловдивци, рехабилитацията на яз. Студена и пречиствателната станция за питейни води за област Перник.
 
По време на пресконференцията на МРРБ бяха подписани и споразумения с кметовете на шест общини за финансиране на проекти във водния сектор. Проектите са за: четвърти етап от изграждането на магистрален водопровод в кв. Аспарухово, Варна; водоснабдяване на селата Маринка, Твърдица и Димчево в община Бургас; два обекта за реконструкция на водопроводната мрежа в кв. Три чучура, Стара Загора; реконструкция и модернизация на ПСОВ Правец; четири бункерни помпени станции при помпена станция Северна зона, Хасково; и за оценка на състоянието на подземните водни в района на Симеоновград и селата Преславец, Брягово, Александрово, Нова Надежда, Константиново и Поляново.
     
Източник: МРРБ

Ключови думи: ОПОС   консолидиран оператор   Програма за развитие на селските райони   европейско финансиране  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Akwaror

Последно от Бизнес

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...