Water Bulgaria  

Приключиха дейностите по европейски проект за подобряване на ВиК мрежата в област Враца

31.01.2024   |   Начало»Проекти

Близо 78 хил. жители от Враца, Мездра, Бяла Слатина и Козлодуй ще се радват на подобрено качество на ВиК услуги и достъп до нови и надеждни системи за доставка на питейна вода след приключването на строително-монтажните работи по проект за реконструкция на ВиК инфраструктурата в областта, съобщават от Български ВиК холдинг (БВиКХ).

Финансиране

Проектът "Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от ВиК - Враца" е финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014 – 2020 г. Общият размер на средствата е 57 млн. лв., като 41 млн. от тях са безвъзмездна помощ.

Резултатите

В резултат от реализираните дейности е реконструирана, изградена и въведена в експлоатация над 56 км водопроводна мрежа, както и близо 23 км нова канализационна мрежа. Надграден е довеждащият водопровод в община Мездра. Той захранва с питейна вода по-голямата част от жителите на града и с това обновяване ще се преустанови честото прекъсване на вода поради наличие на аварии.

Построени са съоръжения за подобряване на управлението на обезводнените утайки в градските пречиствателни станции за отпадъчни води на Враца и Козлодуй.

Интегрирана е и модерна географска информационна система, чрез която се усъвършенстват мониторингът и контролът на водоснабдителните мрежи и съоръжения, обслужвани от ВиК оператора в областта.

Като резултат от инвестиционните мерки и по-конкретно новоизградената и реконструирана водопроводна мрежа се прогнозира намаляване на общите загуби на вода с близо 20%, което е голяма стъпка в посока опазване на наличните водни ресурси и тяхното отговорно управление.

С изпълнението на работата се цели постигане на съответствие с националното законодателство и законодателството на ЕС по отношение на качеството на питейните води, както и по-добро управление на процесите в пречистването на отпадъчните води.

     
Източник: БВиКХ

Ключови думи: БВиКХ   ОПОС   ВиК инфраструктура   управление на ВиК мрежа  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...