Water Bulgaria  

400 млн. лева са необходими за инвестиции във ВиК мрежата на област Плевен

24.04.2012   |   Инвестиции
 

Близо 400 млн. лева са необходимите инвестиции за подобряване на услугите във ВиК мрежата на област Плевен. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференция. На нея присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, областният управител на Плевен Иван Новкиришки, кметът на общината проф. д-р Димитър Стойков и представители на Международната финансова корпорация (МФК), която е част от Световната банка Ивайло Колев и Петьо Николов.

Представен беше доклад на МФК за възможностите и ползите от участието на частния сектор при представяне на ВиК услуги в Плевенския регион. Ако водната асоциация и местните власти подкрепят предложението на МФК, то проектът ще бъде пилотен за страната ни в търсене на публично-частно партньорство с цел дългосрочни инвестиции в сектора и подобряване на качеството на услугата.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочи, че Законът за публично-частното партньорство вече е минал на първо четене в пленарна зала. Председателят на Народното събрание очаква консултантите от Международната финансова корпорация да привлекат възможно най-почтените инвеститори.

Предстои МФК да публикува обява в най-престижното професионално издание – Глобъл уотър интелиджънс, за заявяване на интерес към потенциалната концесия на ВиК-Плевен. Ако такъв бъде заявен от най-големите и авторитетни компании, то само след решение на местните власти ще бъде открита процедура за публично-частно партньорство.

Министърът на регионалното развитие посочи, че е необходима промяна в Закона за водите, защото в момента прилагането му е почти невъзможно. "Независимо дали операторът е държавен или частен, ако не се справя, трябва да бъде сменен. С прилагането на Закона за публично-частното партньорство това ще се улесни", каза министър Павлова.

Според нея страната ни ще кандидатства за 2,5 млрд. евро по ОП Зелена България за следващия програмен период. Тя очаква първите инвестиционни планове да бъдат готови през есента, а окончателно завършените мастерпланове - през февруари.

 

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: ВиК   инвестиции   изграждане   модернизиране  

Област: Инвестиции  

Сентра ООДКселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Инвестиции

Сентра ООДКселекс
  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиОбществени поръчки/ТърговеПартньориРеализацииФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...