Water Bulgaria  

Четири технически семинара представиха най-новите методи за безизкопни технологии

Четири технически семинара с демонстрации на "Технологии за подземната инфраструктура" проведе в Стара Загора, Пловдив, Бургас и Варна Индустриален Клъстер Подземна Инфраструктура през март. Партньори на инициативата бяха ВиК дружествата в Бургас и Варна.

Специалисти в сектора инфраструктурно строителство се запознаха с най-новите методи за подобряване на ВиК съоръженията, в съответствие с европейските и световни стандарти за качество и опазване на околната среда.

„Поставили сме си амбициозната цел да покажем, че иновациите съществуват, използват се широко по света и е време да станат значима част от изграждането на водните проекти в България“, коментира изпълнителният директор на ИКПИ и председател на БАВ инж. Иван Иванов.

Според организаторите вече има български фирми, които са усвоили и прилагат най-модерните световни тенденции в подземната инфраструктура. Две такива дружества са работили съвместно при изграждането на канализация в района на метростанция Софийски университет „Св. Климент Охридски“ още през пролетта на 2006 година.

Техни представители извършиха демонстрациите по време на провежданите семинари. Сред представените технологии бяха управляемо хоризонтално сондиране, микротунелиране, набиване с пневматичен чук на обсадни тръби, спирално навита тръба – SPR и облицовка с втвърдяване на място - CIPP. Те запознаха присъстващите и с обследването на съоръжения с помощта на CCTV камера-робот и трасирането на тръбопроводи.

„Важно е обаче да започнем с модернизирането на нашите водопроводи и канализация с помощта на иновативните методи, особено там, където е доказано, че това е по-целесъобразно“, допълни инж. Иван Иванов.

Стефан Желязков, председател на Българската асоциация за безизкопни технологии (БАТТ), коментира, че съвременните технологии позволяват рехабилитацията на тръбопроводи с внушителни размери и разположени под сгради, наземни паропроводи, жп линии, речни корита и др.

„Функционалността на тръбопровод, който се намира в състояние на разпад, може да бъде напълно възстановена именно безизкопно. Любопитно е да споменем и това, че в процеса на строително-ремонтните дейности при някои от технологиите, захранването на съоръжението с вода не се преустановява“, каза председателят на БАТТ.

     
Източник: ИКПИ

Ключови думи: БАТТ   БАВ   безизкопни технологии   подземна инфраструктура   микротунелиране  

Област: Събития  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Акварор - Бояджиев и Синове
Последно от Обучения/Семинари
Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...