Water Bulgaria  

Ще участваме активно в обновяването на водната инфраструктура у нас

12.12.2012   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Наскоро ВАТО БГ откри завод за водопроводна арматура в гр. Казанлък. Инвестицията в предприятието е на стойност 3 млн. лева. Плановете на компанията са в следващите 5 години да участва активно в обновяването на българската и румънската водопроводна мрежа. "Външните пазари за нас са изключително важни и на тях залагаме дългосрочното си развитие. Фокус за следващите 10 години ще е Източна Европа", заяви в специално интервю за Инженеринг ревю Димитър Иванов, управител на ВАТО БГ.


Уважаеми г-н Иванов, наскоро ВАТО БГ откри завод за водопроводна арматура в гр. Казанлък. Разкажете ни повече за тази инвестиция и спецификите на производството.

Вато е компания, която работи на принципа на изнесеното производство. Нашите инвестиции не са в машини, а в инженери и в управленски процеси. Ние сме специалисти в това да конструираме продукти и да управляваме процеса на тяхното производство. До 5 години ще дадем работа на повече от 200 човека в България, заедно с всички доставчици и подизпълнители, с които работим - леяри, стругари, фрезисти, технолози, конструктори, програмисти и др.
Само за последните 2 години инвестициите ни са около 2 млн. лева, а общата инвестиция в завода е близо 3 млн. лв. Плановете ни са в следващите 5 години да участваме активно в обновяването на българската и румънската водопроводна мрежа. Само от тези пазари предвиждаме да достигнем минимум 10 млн. годишни приходи.


Какви са основните произвеждани продукти?
Във Вато произвеждаме водопроводна арматура. Най-съществената част от производството ни в момента е доста специализирана регулираща арматура. Производителите в света, които произвеждат такава арматура, се броят на пръсти, а тези които го правят качествено са три компании в целия свят. В момента произвеждаме тази арматура по лиценз, т. е. ползваме чуждо ноу-хау с правото да реализираме продукцията на определени лимитирани пазари. Второто, което прави тези продукти специализирани, е тяхната функционалност – те управляват водопроводната мрежа и по-точно се грижат за оптималното й функциониране чрез управление на налягането или дебита. Като производител на подобен тип арматура, ние можем да изпълняваме цялостни решения в областта на управлението на налягане, т. е. не само даваме инженерното решение, но произвеждаме и предоставяме оборудването и се грижим за неговото правилно функциониране.

Друг важен момент в тази област, имайки предвид управлението на налягането, е енергийният потенциал на водопреносните мрежи. Като експерти в управлението на налягането в мрежата сме много близо до това да усвоим и енергийния й потенциал. Това е посока, в която ще са насочени усилията и инвестициите ни в развитието на нови продукти.

В завода се произвежда и спирателна арматура - кранове от типа шибър, бътерфлай и други. Всички те са важна част от водопроводната мрежа и определят немалка част от качеството на водната инфраструктура.

Към кои пазари ще бъде насочена продукцията?
Външните пазари за нас са изключително важни и на тях залагаме дългосрочното си развитие. Фокус за следващите 10 години ще е Източна Европа – особено Румъния, където също предстои обновяване на инфраструктурата. Други важни за нас пазари са Русия и Близкия изток. Мащабните инфраструктурни проекти, които се случват там, са достатъчни да запълнят капацитета на почти всички европейски производители. На първо място обаче за нас е местният пазар. На България й предстои да обнови водната си инфраструктура. Това трябва да се случи в рамките на следващите 8-10 години и този процес вече е стартирал. Нашата продукция може да бъде вложена в новата водна инфраструктура на България. Ние вярваме в това, че европейските средства, които страната ще усвои, трябва да бъдат насочени към местни производители като нас. Важно е нашите ВиК дружества да предпочетат местните производители. Свидетели сме на това как западноевропейски производители успяват да прокарат по един или друг начин критерии за избор, с които да ограничат участниците на пазара на арматура. Например, за няколко актуални проекта за водна инфраструктура има изискване арматурата, която се влага, да има GSK сертификат. С този сертификат, който е от спорно значение за качеството на продуктите, разполагат само трима европейски производители в момента. Това автоматично ни изключва от проектите и за нас представлява изкуствена бариера, която защитава чужди интереси. Твърдо не сме съгласни с подобни ограничения и ще се борим усилено, за да променим това, което се случва и ще търсим механизмите, с които да защитим местното производство, както го правят силните държави в Европа като Англия и Франция. Дълг на хората, които проектират и управляват бъдещите европейски проекти е да защитят българското производство.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: ВАТО БГ

Ключови думи: Интервю   Димитър Иванов   ВАТО БГ   завод   водопроводна арматура   Казанлък  

Област: Експертно  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...