Water Bulgaria  

Нивото на Дунав бележи рекорден спад

23.08.2022   |   Експертно
 

През последните седмици река Дунав поставя ежедневни рекорди за най-ниски водни нива за съответния ден, засечено от 1941 г. насам. Според еколози, цитирани от природозащитната организация WWF, е обезпокоително, че равнището на реката е много ниско от началото на годината и дори през обичайно пълноводните пролетни месеци не успя да достигне нормалното си ниво и да захрани с вода влажните зони и местата за размножаване на повечето стопански ценни видове риби.

Статистиката сочи, че най-ниското ниво на реката е било на 8 септември 2003 г., когато котата при Русе е била минус 73 см. Днешните коти са много близо до този антирекорд и предвид продължаващата суша в Централна Европа, изгледите за подобряване на ситуацията не са много добри. Минималните водни количества, регистрирани досега при Русе за юли, възлизат на 2441 куб. м/сек, докато в края на юли 2022 г. те паднаха под 2000 куб.м/сек. По данни на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав" (ИАППД) през юли в българския участък на реката са преминали два пъти по-малко водни количества в сравнение със средното многогодишно количество за месеца.

"Основните причини за засушаването и промяната във водния режим на Дунав са глобалните климатични промени, обезлесяването на басейна на реката и строителството на хиляди малки и големи водноелектрически централи по течението на реката и притоците ѝ. Снеговете в Алпите и Карпатите са все по-малко и се топят все по-рано всяка година. Наблюдава се и намаляване на пролетните дъждове в Централна Европа и Балканския полуостров, където са най-големите притоци на Дунав", коментира Стоян Михов, ръководител на програма "Води" във WWF.

Ниското ниво на Дунав застрашава популацията на водолюбивите птици, които традиционно гнездят на о-в Персин, и на дунавската скумрия. Стопанският риболов е почти спрял. Товарният транспорт и фериботните връзки няма как да функционират. Същевременно нараства рискът от пожари, а редица области край Дунав остават без вода за напояване.

С проблеми заради ниското ниво на Дунав се сблъсква и ядрената енергетика. По-голямата част от атомните централи в страните от бившия социалистически блок са разположени по Дунав, като използват водите на реката за охлаждане на реакторите и транспорт. През юли т.г. атомната централа в Пакш, Унгария, обяви, че работи с редуцирани мощности поради твърде високите водни температури и недостатъчните количества вода.

"Ниското ниво не е нещо необичайно за Дунав предвид огромните обеми вода, които преминават през реката. Колебанията на нивото на реката през годината нормално могат да достигнат разлики от 6-7 метра. Години с ниски нива е имало и преди, но проблемът е, че тази тенденция силно зачестява през последните 2-3 десетилетия. Освен това режимът, в който се редуват високите и ниските нива, се променя", коментират от WWF.

     
Източник: WWF

Ключови думи: WWF   ядрена енергетика   воден транспорт  

Област: ВиК  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Akwaror

Последно от Експертно

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...