Water Bulgaria  

Водният сектор трябва да се управлява централизирано, а не от седем различни министерства

26.09.2012   |   Експертно
 

Забелязва се законодателна активност в тази посока във ВиК отрасъла и като вземем предвид създадения силен екип в МРРБ, можем да бъдем оптимисти, че дългоочакваните реформи ще се случат. За съжаление, в другите отрасли на сектора, особено в отрасъл Хидромелиорации, нещата не изглеждат никак оптимистични. Твърдо убеждение в членовете на БАВ е, че за да заеме своето подобаващо място на стратегически сектор и да не бъде винаги в сянката на енергийния, водният сектор трябва да се управлява централизирано, а не както е сега -разпокъсано в седем министерства.

Интервю с Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите

Уважаеми г-н Иванов, отскоро заемате позицията председател на Българската асоциация по водите (БАВ). Какви са акцентите в настоящата Ви дейност?
На практика изминаха първите шест месеца или една четвърт от текущия ми мандат като председател на Българската асоциация по водите. С поемането на тази отговорна позиция, аз си поставих дванадесет амбициозни цели, между които активна работа с институциите, повече публичност и по-добра вътрешна комуникация с нашите членове, засилване връзките с подобни организации в региона, по-активно участие на младите в работата на БАВ.

Шест месеца е твърде кратък период, за да се постигнат всичките тези цели, но мисля, че засилената активност на БАВ се усеща от всички заинтересовани страни. Надявам се, тенденцията да бъдем търсени като партньор от страна на институциите и на други неправителствени организации, да се запази. Много ме радва фактa, че все повече наши членове проявяват инициатива и търсейки подкрепата на организацията, реализират свои проекти.

Като акцент на работата ми през този първи период бих посочил участието ни, с изразяване на становище и пряко в работни групи, в измененията на законодателството – Водна стратегия, Закон за водите, Наредба №4 на МРРБ и др. Също така, развитието на Центъра за професионално обучение и търсенето на повече публичност за БАВ.

Какви са основните предизвикателства в работата на асоциацията?
Основното предизвикателство пред една неправителствена организация е в ограничения ресурс – финансов и човешки, да реализира всичките добри идеи, които възникват. През изминалите шест месеца аз се срещнах с много хора, настоящи и бъдещи членове на БАВ, и от всички тях получих прекрасни предложения и идеи за реализиране през асоциацията.

За съжаление, твърде вероятно е някои от тези идеи да не бъдат осъществени поради липсата на ресурс.

Решението на този въпрос е в приобщаване и насърчаване на повече хора да участват на доброволни начала в инициативите, подкрепяни от БАВ. Въпреки че може да се отчете известен успех в това, трябва да призная, че все още не съм постигнал желаната активност от младите членове на асоциацията.

Какво е мнението Ви за сегашното състояние на водния сектор у нас? Какви са перспективите пред неговото развитие?
За всички е ясно, че секторът е бил дълго време в застой и въпреки опитите да бъде съживен през последните години, той продължава да буксува. Необходими са бързи и решителни реформи, за да може секторът да поеме своя нормален ход.

Забелязва се законодателна активност в тази посока във ВиК отрасъла и като вземем предвид създадения силен екип в МРРБ, можем да бъдем оптимисти, че дългоочакваните реформи ще се случат. За съжаление, в другите отрасли на сектора, особено в отрасъл Хидромелиорации, нещата не изглеждат никак оптимистични. Твърдо убеждение в членовете на БАВ е, че за да заеме своето подобаващо място на стратегически сектор и да не бъде винаги в сянката на енергийния, водният сектор трябва да се управлява централизирано, а не както е сега -разпокъсано в седем министерства.

Трябва да отбележим, че изоставането води до необходимост и дава потенциал за засилване на строителството и изграждането на административен капацитет, което, съчетано с наличното европейското финансиране, ще съживи икономиката на страната. За да бъде преодоляно по-бързо изоставането, трябва да се внедряват най-новите технологии, което ще превърне сектора в атрактивен за световноизвестните корпорации.

С какво БАВ възнамерява да допринесе за подобряването на сектора?
Ролята на БАВ е да търси експертен консенсус върху наболелите въпроси, да следи и обобщава световните и европейските практики и тенденции във водния сектор, които да представя и отстоява пред политиците и институциите.

Радвам се, че мнението на асоциацията се търси и чува все повече от институциите, с които работим, но, за съжаление, все още не сме успели да достигнем до всички тези, от които зависят реформите. Предстои ни много работа.

Част от предстоящите Ви инициативи е организирането на Петата Международна конференция „Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи” през месец ноември в Интер Експо Център. Какви ще бъдат основните дискутирани теми и какви са очакванията Ви от мероприятието?
За разлика от изминалите четири конференции, на които основно се представяха доклади, за предстоящата сме предвидили възможност за повече дискусии чрез организирането на две кръгли маси. Интересното е, че през втория ден в програмата е включен и специализиран семинар на израелски фирми.

Преди това - на 18 октомври, организираме друг интересен форум с международно участие „Иновациите във водния сектор на България“. Подробности за всички събития, организирани от БАВ, могат да се видят на страницата на асоциацията или да се научат чрез facebook страницата на организацията.

     
Източник: Екология & Инфраструктура; снимка: БАВ

Ключови думи: БАВ   ВиК   управление на водите   воден сектор   водна стратегия   водоснабдителни системи  

Област: Експертно  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПартньориРеализацииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...