Water Bulgaria  

МРРБ предложи ВиК фирмите да се грижат за водомерите в жилищата

02.05.2012   |   Бизнес
 

Разходите за подмяна на негодните водомери в домовете могат да се поемат от ВиК дружествата, съобщи в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Работна група в министерството обсъжда каква концепция да се приеме за разходите по индивидуалното измерване на потреблението на вода в домовете. В момента водомерите в тях са частна собственост и според наредба от 2004 г. на всеки 5 години трябва да се проверяват и настройват от специализирана лаборатория.

Много домакинства напоследък получават предупредителни бележки, че са заплашени от санкция, ако водомерите не са били инспектирани. Наказанието е, че потреблението започва да се изчислява “на база”. В момента тя е 6 кубика вода на човек в топлофицирано жилище и 5 куб. на човек в нетоплофицирано.

В случай че специализираната лаборатория установи неточности, измерителният уред трябва да се подмени. Калибрирането струва между 25 и 35 лв., а нов водомер - също толкова. За средно голям апартамент с по един водомер за топлата и за студената вода, това прави към 100-140 лв.

“Работната група разгледа възможността тези разходи да се поемат от ВиК операторите. Те обаче искат да могат да ги включат в бизнес плановете си и затова сме поискали мнение и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)”, каза министър Павлова. Тя съобщи, че концепцията ще е готова до 3 месеца. Възможно е и просто срокът за проверка да се увеличи от 5 на 10 г.

От измерителните уреди в жилищните блокове освен водомерите и топломерите по радиаторите са собственост на потребителите. Електромерите са на доставчиците на ток и клиентите не носят отговорност, ако измерват неточно. Топломерите на абонатните станции са на топлофикациите.

     
Източник: Труд; снимка: sxc.hu

Ключови думи: водомери   топломери   ВиК фирми   МРРБ   ДКЕВР  

Област: Бизнес  

Сентра ООД

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Сентра ООД
  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиОбществени поръчки/ТърговеПартньориРеализацииФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯСъбитиятаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...