Water Bulgaria  

Първи отчети за експлоатация на предоставените находища на минерални води представиха в МОСВ

11.04.2012   |   Реализации
 

22 от общо 37 общини, на които миналата година бяха предоставени за безвъзмездно управление и ползване находища на минерална вода представиха в Министерство на околната среда и водите първия годишен отчет за ползването на минералните води.

Предоставени са общо 57 находища за ползване от общините за период от 25 години.  Местните администрации имат задължението сами да определят тарифите и да събират таксите за водовземане.

Ако в петгодишен срок няма предприети действия за усвояване на ресурсите, общините губят правото на ползване и находището се връща за управление в съответната Басейнова дирекция.

Анализът на предоставените отчети показва, че в 26 находища са актуализирани експлоатационните ресурси, което подпомага издаването на разрешително за водовземане и дава възможност за осъществяване на инвестиционни намерения.

Издадени са три разрешителни за водовземане, а в процес на издаване са още 32.
Общините Бургас и Джебел са започнали процедури за определяне на санитарно-охранителни зони за три находища - Бургаски минерални бани, Рудник и Джебел.

Анализът показва, че усилията на общините са насочени предимно към предварителни процедурни и организационни дейности за осигуряване на действителната експлоатация на находищата.

През 2012 г. министреството предоставя още единадесет находища на минерални води, изключително държавна собственост, по искане на шест общини – Поморие, Стрелча, Несебър, Долна баня, Хисаря и Благоевград. До 31 март 2013 г. те също трябва да представят отчети за експлотация.

     
Източник: МОСВ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: ВиК   екология   минерални води   управление   околна среда  

Област: Реализации  

Сентра ООДКселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Сентра ООДКселекс
  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиОбществени поръчки/ТърговеПартньориРеализацииФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...