Water Bulgaria  

За обществено обсъждане е пуснат нов законопроект за ВиК

12.06.2024   |   Начало»Бизнес

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пусна за обществено обсъждане проект на нов Закон за водоснабдяването и канализацията, съобщават от ведомството. С него се създава единна уредба, събрана на едно място, която цели да обхване и подобри цялостната нормативна база, регламентираща дейностите в отрасъл водоснабдяване и канализация в Република България.

Проектозаконът въвежда изискванията на европейската директива относно качеството на водата, предназначена за консумация от човека, за подобряване на контрола на течовете и планиране и изпълнение на мерки за намаляването им. Въвежда се и възможността за използване на индивидуални системи като алтернативно решение на централизираните системи за събиране на отпадъчните води.

Проектът отразява настъпилите промени във ВиК отрасъла и в нормативната уредба и е съобразен с изискванията на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Ценообразуване

Проектът предвижда въвеждането на нова структура на цените на ВиК услугите. Тя ще бъде двукомпонентна – с фиксиран компонент за достъп до услугите и променлив, който се определя от потребените количества.

Регламентирано е да бъде запазена социалната поносимост на цената на ВиК услугите за всяка отделна административна област. Предвижда се спазване на принципите за достъпност, надеждност, сигурност на ВиК услугите и създаване на условия за повишаване на тяхното качество и ефективност. Поставя се изискването за баланс между цените и покупателните възможности на населението.

При ценообразуването се изисква да бъде спазван принципът на единна цена по видове услуги на обособена територия – доставяне на питейна вода, отвеждане на отпадъчни води и пречистване.

Правилата за формирането на цените, отразяващи структурата на разходите, реда за внасяне на предложенията за цените и за утвърждаването им, както и реда за предоставяне на информация ще се определят с наредба, приета от Министерския съвет по предложение на регулаторен орган.

Общи условия за предоставяне на ВиК услуги

В законопроекта се посочват изискванията към общите условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите. Определен е обхватът на задължителното им съдържание. Предвидено е те да се разработват от ВиК операторите и да се одобряват от регулаторния орган. Разписани са също контролните правомощия на регулаторния орган, на асоциациите по ВиК, както и изискването ВиК операторите да упражняват постоянен вътрешен контрол върху изпълнението на бизнес плановете си. 

Проектът на Закон за водоснабдяването и канализацията е публикуван на Портала за обществени консултации.

Становища и коментари могат да бъдат изпращани до 10 юли на електронния адрес на Центъра за административно обслужване: e-mrrb@mrrb.government.bg или през Портала за обществени консултации.

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: МРРБ   закон за ВиК   обществено обсъждане  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...