Water Bulgaria  

WAREG: Стандартизацията на практиките на ВиК регулаторите ще повиши ефективността в сектора

15.02.2024   |   Начало»Бизнес

Изготвянето на пътна карта за стандартизация на ВиК услугите, предвид прилаганите от регулаторните органи в ЕС разнообразни подходи за наблюдение и регулиране, е важна стъпка за подобряване на качеството и ефективността на ВиК услугите в европейските държави. Необходимо е спешно привеждане на националните нормативни рамки в съответствие със законодателните изисквания на ЕС в контекста на устойчивостта на околната среда и изменението на климата. Това са някои от основните акценти и заключения в доклада KPIs Report 2023, публикуван от Асоциацията на Европейските водни регулатори (WAREG), съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В доклада са отразени резултатите от двугодишно проучване на прилаганите от водните регулатори в Европа практики и методологии за процесен бенчмаркинг и оценка на ефективността и качеството на ВиК услугите. Ръководител на работната група, провела проучването, е вицепрезидентът на WAREG д-р Ивайло Касчиев, директор на главна дирекция "ВиК услуги" в КЕВР.

През м. декември 2023 г. WAREG организира и провежда 3-ия Европейски форум за Регулирането на ВиК услугите, в рамките на който д-р Касчиев представя резултатите от проучването. Форумът оценява доклада KPIs Report 2023 г. като ценен ресурс при вземане на решения на политици, регулатори и заинтересовани страни в глобалния сектор на водоснабдяването и канализацията.

Повече за KPIs Report 2023 г.

Докладът представя подробна информация за практиките в областта на водното регулиране, прилагани от националните органи на страните членки на WAREG. На проведените 15 работни срещи и семинари е проучен опитът за получаване на отчетни данни от ВиК операторите към регулаторните органи.

Направена е оценка на използваните техники и инструменти за проверка на точността и надеждността на отчетените данни, както и практиките и методите на регулаторите за определяне на цели. Съществено място е отделено и на инструментите и подходите за извършване на мониторинг и оценка на постигнатите резултати от ВиК операторите, извършен е анализ на възможностите за постигане на обвързаност между нивата на показателите за ефективност и определянето на тарифите.

Отделен раздел е посветен на използваните от регулаторите методологии, дефиниции и формули за определяне на различните показатели за ефективност.

В рамките на проучването са анализирани общо 425 индикатори, прилагани от 19 регулаторни органи. Използваните показатели са разгледани в пет основни категории – териториално покритие на ВиК услугите, качество на услугите, околна среда, ефективност на ВиК системите, икономическа ефективност.

В KPIs Report 2023 са залегнали резултатите от предходни проучвания и становища в различни области на водното регулиране – доклада за оценка на водната ефективност от 2017 г., позицията на WAREG по предложението за нова питейна директива на ЕС от 2018 г., както и изследването на тарифните регулаторни практики на членовете на асоциацията, проведено през 2019 г.

     
Източник: КЕВР; Снимки: WAREG

Ключови думи: КЕВР   WAREG   ВиК оператори   регулаторни органи във ВиК сектора  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...