Water Bulgaria  

Очаква се глобалният пазар на локални системи за пречистване на вода да достигне 25,3 млрд. долара през 2026 г.

10.05.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Глобалният пазар на системи за локално филтриране на вода ще нарасне от 16,2 млрд. щатски долара през 2021 г. до 25,3 млрд. щатски долара до 2026 г., при 9,3% комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) за периода, се казва в доклад на компанията за маркетингови проучвания MarketsandMarkets.
 
Очаква се пазарът на системите за локално пречистване на вода да отбележи значителен ръст в бъдеще, като основните фактори за това са опасения за здравето, нарастващо търсене на чиста питейна вода, увеличаване на замърсяването на водите, както и технологичните иновации в отрасъла за пречистване на водите.
 
Като следствие от пандемията от COVID-19 сред населението се регистрира по-голяма загриженост за здравето и прилагане на превантивни мерки за безопасност. Работата от вкъщи също допринася за увеличено търсене на технологии за локално пречистване на вода в жилищния сектор. Последните тенденции на този пазар са повишена чувствителност относно значението на употребата на чиста вода и нуждата от поддържане на хигиена. В редица страни се приемат строги разпоредби, които стимулират компаниите да се фокусират върху производството на екологично чисти системи за локално пречистване на вода. Въпреки това високите разходи за съоръженията и тяхното инсталиране и експлоатация се явяват основна пречка за по-широкото им прилагане.
 
Въз основа на типа устройство сред системите за пречистване на вода на място предпочитани са настолните модули. Те съдържат филтри, разположени на домакинския плот, директно свързани към съществуващия кран, с възможност за потребителя да превключва между нефилтрирана и филтрирана вода. Работят на принципа на обратна осмоза, както и с технологии с активен въглен.Тези филтри намаляват замърсители, като бактерии, хлор, частици, ръжда, олово, живак, утайка, мед, бензол, кадмий. Предвижда се този тип устройства да бъдат водещи на пазара на инсталации за локално пречистване на вода.
 
По отношение на сферата на приложение най-голям сегмент на пазара се очаква да заеме жилищният сектор, който включва най-вече използването на оборудване за осигуряване на питейна вода за битова консумация.
 
Особеност на пазара на този тип оборудване е, че той е силно фрагментиран, с наличие на голям брой производители, действащи на регионално и местно ниво. Тази фрагментация ще се запази и ще продължи да се увеличава през прогнозния период.
 
Сериозно предизвикателство пред сектора се явява остаряващата инфраструктура, характерна за развитите страни, където мрежите за пречистване на вода са изградени преди десетилетия и се нуждаят от огромни инвестиции за развитие и модернизация.
 
Най-голям пазарен дял през 2020 г. заемат страните от Азиатско-Тихоокеански регион (APAC). Търсенето на системи за локално пречистване на вода се движи главно от Китай, Индия и страните от АСЕАН във връзка с бързата урбанизация, икономическата експанзия и опасенията за недостиг на чиста вода. Растежът на тази индустрия е подкрепен от ръста на инвестиции в публичния и частния сектор, увеличаване на населението, развитието на икономиката и повишаване на разполагаемия доход.

     
Източник: MarketsandMarkets; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Системи за пречистване на вода   локално филтриране на вода  

Област: ВиК  

Кселекс ООД
Подобни статии
Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Кселекс ООД

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...