Water Bulgaria  

В Бургас подписват договор за инфраструктура за питейни и отпадни води

15.06.2012   |   Проекти
 

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Бургас Димитър Николов подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за интегриран проект за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадни води на кварталите Банево, Ветрен и Минерални бани в гр. Бургас, където живеят около 6 000 души. Стойността на проекта е близо 31 млн. лв.и се финансира от оперативна програма Околна среда 2007 – 2013 г.

По проекта предстои строителство на нова пречиствателна станция за отпадни води във Ветрен с капацитет 1 559 м3/дн, която ще обслужва и трите квартала. В трите населени места ще бъдат изградена общо около 44 876 м битова и 8 902 м дъждовна канализация и прилежащите по трасетата съоръжения, 2 254 домови канализационни отклонения, 2 канално-помпени станции и тласкатели към тях. В рамките на проекта ще бъде извършена и рехабилитация на водопроводната мрежа с дължина 42 486 м.

Министър Караджова похвали кмета Николов и неговия екип, които само във водния сектор са спечелили за Бургас проекти за 120 млн. лв. Изпълнени и в режим на изпълнение са проекти за к-с Меден рудник, кварталите Долно Езерово, Горно Езерово и Сарафово.

„След Банево, Ветрен и Минерални бани да се готвят Крайморие, Българово, Черно море и Рудник“, обяви кметът Николов.

„Мой личен приоритет е пълноценното използване на минералните извори. Затова се радвам, че сега ще се работи именно в агломерацията около Бургаските минерални бани. Между другото, Бургас е първата община, която вече започна реално да се възползва от върнатите й минерални извори“, заяви министър Караджова.

С новоизградените съоръжения ще се намалят загубите на питейна вода и ще се повиши делът на населението, включено към канализационната система на общината.

Община Бургас е сред общините с най-голям брой проекти - 8, финансирани по Оперативна програма Околна среда 2007 - 2013 г.

В сектор Води в югоизточния район на страната се изпълняват 17% от всички проекти по ОПОС на обща стойност над 355 млн. лв.

     
Източник: МОСВ; снимка: община Бургас

Ключови думи: отпадни води   питейни води   канализация   екология   ВиК  

Област: Проекти  

Сентра ООДКселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Сентра ООДКселекс
  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиОбществени поръчки/ТърговеПартньориРеализацииФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...