Water Bulgaria  

В Свищов разработват сондаж за минерална вода

04.04.2024   |   Начало»Проекти

В Свищов започнаха подготвителните и ремонтни дейности на сондаж за минерална вода, намиращ се в урбанизираната територия на града, информират от общинската администрация.

Предистория

Сондажът е бил просондиран през 1977 г. на дълбочина 1510 м, но не е експлоатиран и впоследствие е затрупан от около 10 м земна маса и строителни отпадъци. В резултат находището се е водело за ликвидирано, предвид обстоятелството, че е било неоткриваемо на терен.

През 2021 г. са положени целенасочени усилия от страна на общинското ръководство и сондажът е отново открит, в резултат на което е изготвено инвестиционно предложение, което предстои да бъде реализирано. Изпълнението на дейностите, които ще доведат до оптималната експлоатация на сондажа, ще се реализира на няколко етапа, разказват от общината.

Етапи на проекта и дейности

Първият етап от дейностите по проекта "Ремонт и реконструкция на сондаж Р-4хг от находище за минерална вода №68, гр. Свищов" предвижда изграждане на транспортен подход към сондажа и площадка около него, с укрепени бордове против свличане. След подготовката, предстои обследване, почистване и ремонт на сондажа, като ще бъде извършено и изолиране на регистрирания приток на подземни води.

След реконструкцията, която ще бъде изпълнена от специализирана геоложка фирма, ще се направи тестово водочерпене и ще се вземат водни проби посредством потопяема помпа. В края на планираните дейности устието на сондажа ще бъде защитено със специално изработен метален капак, предпазващ минералната вода от замърсяване.

Финансовата стойност на първия етап е в размер на 80 хил. лева, които са осигурени от бюджета на община Свищов.

По втория етап се предвижда изграждането на каптажна шахта, в която да се разположат контролно-помпеното оборудване, водомер за отчитане на изразходваните количества и всичко необходимо за коректното функциониране на системата. Очаква се финансирането на втория етап да бъде осигурено от Националния доверителен екофонд.

В третия етап планираните дейности включват довеждането на минералната вода до МБАЛ "Д-р Димитър Павлович", където да бъде използвана за балнеоложки цели. Изпълнението на този етап ще бъде осигурено с бюджетни средства по Закона за държавния бюджет.

Финалният, четвърти етап от проекта, има за цел да осигури захранване на бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк - Свищов с минералната вода от сондаж Р-4хг, с което да се гарантира оптимално оползотворяване на ресурса от извора и задоволяване на нуждите на бизнеса и гражданите.

     
Източник: Община Свищов

Ключови думи: Минерална вода   сондаж   каптиране  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...