Water Bulgaria  

Изграждат нов сондаж и водопровод за преодоляване на недостига на вода във Великотърновско

07.03.2024   |   Начало»Проекти

Във великотърновското с. Ресен започва нов сондаж за питейна вода, с което локалните водоизточници да бъдат увеличени. Обсъжда се и изграждането на нов водопровод към с. Никюп, съобщават от община Велико Търново. 

На работна среща, ръководена от заместник-кмета на общината проф. Георги Камарашев, с представители на местната власт и ВиК специалисти са набелязани нови мерки, с които се прави поредна стъпка в посока решаването на дългогодишните проблемите с водния режим във великотърновските села Никюп и Ресен.

В срещата участваха кметът на Никюп Йорданка Атанасова, общински съветници, експерти по ВиК и сондажи, сред които заместник-директорът на ВиК "Йовковци" инж. Росен Трифонов.

Подготвя се съответната документация до "Напоителни системи", която е с уведомителен характер. Очакванията са  резултатите от сондажа да бъдат успешни и да започнат тестове за годността на водата за питейни нужди.

През миналата година в Ресен вече са направени други два успешни сондажа. Водата от новите източници е годна за питейно-битови нужди и се използва за захранване на местния резервоар.

Паралелно с това продължава да се работи по техническия проект за свързване на мрежата на с. Ресен с деривацията от язовир "Йовковци". Трасето на довеждащия водопровод вече е напълно уточнено, определена е изходната точка. Избран е вариант, който минава през имоти на АПИ, Басейнова дирекция, "Напоителни системи" и община Горна Оряховица, за което ще се иска разрешение от Общинския съвет в града.

Обсъжда се и изграждането на нов довеждащ водопровод от с. Ресен до с. Никюп. Така след изграждането на връзката с язовир "Йовковци" ще бъдат осигурени необходимите допълнителни водни количества и за двете села, без това да засяга други населени места по деривацията. Предстои предпроектно проучване за връзката Ресен - Никюп, като приблизителната дължина е около 5 км.

     
Източник: Община Велико Търново

Ключови думи: Ресен   сондаж   питейна вода   водоснабдяване  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...