Water Bulgaria  

Внедриха кръгово използване на водите в град Орхус, Дания

08.11.2023   |   Начало»Проекти

Aarhus Vand е една от водещите компании в датската водна индустрия, която е ВиК оператор в град Орхус, Дания и околните селски райони. Предприятието работи в тясно сътрудничество с градската община и постига забележителни успехи в реализацията на иновативни проекти за екологично и градско развитие, съобразени с климатичните промени, разказват в свой материал от Международната асоциация по водите IWA.

Използване на отпадъчните води за генериране на зелена енергия

В пречиствателната станция за отпадъчни води в Марселисборг Aarhus Vand използва отпадъчните води за производство на зелена енергия. През последното десетилетие станцията е постигнала впечатляващите 25% намаление на консумацията на електроенергия. Едновременно с това производството на енергия се е увеличило, в резултат на което сега пречиствателната станция произвежда 50% повече електроенергия, отколкото консумира. Този излишък е достатъчен, за да покрива енергийните нужди на целия воден цикъл, включващ производството на питейна вода, разпределението и събирането и пречистването на отпадъчни води.

За постигането на тези забележителни резултати Aarhus Vand внедрява различни енергоспестяващи технологии. Те включват усъвършенствана система за управление SCADA, нов турбокомпресор, обработка на отстранената от утайките течност на базата на анамокс процес и оптимизиране на системата за аериране с фини мехурчета. С тези мерки се постига намаляване на потреблението на енергия с приблизително 1 GWh годишно.

Освен това Aarhus Vand внедрява енергийноефективни двигатели за когенерация (за комбинирано производство на топлина и електроенергия) на биогаз, с което увеличава производството на електроенергия с 1 GWh годишно. Допълнително компанията инсталира топлообменник с цел подаване на излишната топлина към топлофикационната мрежа, като доставя близо 2 GWh топлоенергия годишно.

Ефективно пречистване на отпадъчните води

Aarhus Vand отделя голямо внимание на пречистването на отпадъчните води. Понастоящем предприятието третира отпадъчните води на града по висок стандарт, който позволява заустването им в пристанището на Орхус. Пречистените отпадъчни води са с такова добро качество, че дори са безопасни за плуване.

Възстановяване на ресурси

Възстановяването на ресурсите е друг подход, който компанията използва в усилията си за смекчаване на изменението на климата. В момента пречиствателната станция в Марселисборг се фокусира върху възстановяването на фосфор.

Фосфорът се счита за оскъден ресурс и играе жизненоважна роля за поддържането на живота на планетата. Възстановяването на фосфор от отпадъчни води има съществен принос за запазването на глобалните запаси от фосфати. Установено е, че по пътя на оползотворяване на отпадъчните води биха могли да се задоволят 20% от световното потребление на фосфор, което подчертава значителния принос на технологията за устойчиво и кръгово използване на ресурсите, се казва още в съобщението.

     
Източник: IWA

Ключови думи: Aarhus Vand   кръгово използване на водите   пречистване на отпадъчни води   енергийна ефективност  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...