Water Bulgaria  

Проект предвижда повторно използване на отпадъчни води за озеленяването в Прага

14.12.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Новата водна мрежа (NWL) на  пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на Прага е разположена на остров на река Вълтава насред зелената зона на града. В близост се намират ботаническата градина, зоопаркът и най-голямата територия за отдих в Прага – парк Стромовка. NWL е разположена в бетонно корито, което да предпазва ПСОВ от наводнения. Покривът на съоръжението е покрит с пръст, а площта ще бъде засадена с трева, храсти и дървета, съобщават от многонационалния консорциум Wider Uptake, който ръководи проекта.

Целта на проекта е да демонстрира безопасното използване на пречистени сиви отпадъчни води (битови отпадъчни води, незамърсени с фекалии) и дъждовни води за напояване при разумни разходи.

Проектните дейности ще включват извършване на UV дезинфекция, която ще бъде оценена в съответствие с регламента на ЕС за повторно използване на отпадъчни води. Ще бъдат демонстрирани микро- и нанофилтрационни мембрани за отстраняване на остатъчни концентрации на твърди вещества. Ако анализите на качеството на водата покажат проблеми със солеността, експериментите ще бъдат разширени с включване на обратна осмоза. За отстраняване на замърсявания от фармацевтични продукти и хормони пилотно ще бъдат приложени усъвършенствани процеси на окисление и сорбция.

Основни резултати, които ще се постигнат с реализацията на проекта, са създаване на оптимизирани и функционални системи с повторно използване на пречистени отпадъчни води, подобряване на микроклимата на съседните градски райони, намаляване на потреблението на скъпа питейна вода за нуждите на градско напояване, миене на улици и др.

     
Източник: Wider Uptake

Ключови думи: Wider Uptake   отпадъчни води   повторно използване   пречистване на отпадъчни води  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...