Water Bulgaria  

Започва национален проект за реформа на ВиК сектора

25.06.2012   |   Проекти
 

Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Министерство на околната среда и водите подписаха договор, с който започва изпълнението на проект в подкрепа на реформата във ВиК сектора. Процедурата Стратегическо планиране и укрепване на капацитета на структурите, ангажирани в процеса на реформиране на ВиК сектора, за осигуряване устойчиво управление на ВиК инфраструктурата е на стойност близо 17 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма Околна среда 2007-2013 г. с бенефициент МРРБ.

Основната цел на проекта е да подпомогне укрепването на капацитета на структурите, ангажирани в процеса на реформиране във водния сектор, както и да осигури устойчиво управление на ВиК инфраструктурата в страната. Осъществяването на проектните дейности ще допринесе за по-ефективно изпълнение и прилагане на националното и европейското законодателство в областта на пречистването на питейни и отпадни води. Това ще се осъществи чрез насърчаване на въвеждането на иновативни технологии с цел намаляване на разходите и увеличаване на ефективността.

Проектът предвижда и изграждане на информационна система, която ще обслужва всички операции свързани с поддържане, ползване, актуализиране и работа с регистъра на операторите и асоциациите по ВиК.

За съставянето на база данни на язовирите ще бъде създадена информационна система на водостопанските системи и съоръжения. В рамките на тази дейност ще бъдат финансирани разработката на технически паспорти на 9 комплексни язовира за питейно водоснабдяване в системата на МРРБ. По този начин ще се създаде модел, по който да бъдат съставени техническите паспорти и за останалите язовири и съоръжения, които следва да бъдат регистрирани в информационната система на по-късен етап.

     
Източник: МОСВ

Ключови думи: ВиК инфраструктура   питейни води   отпадни води   водоснабдяване  

Област: Проекти  

Сентра ООДКселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Сентра ООДКселекс
  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиОбществени поръчки/ТърговеПартньориРеализацииФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...