Water Bulgaria  

72 агломерации продължават на следващия етап за изграждане на ВиК инфраструктура по ОПОС

19.04.2012   |   Проекти
 

197 пакета документи са представени в Министерство на околната среда и водите до крайния срок за подаване на прединвестиционните проучвания по процедурата за изграждане на ВиК инфраструктура в населени места между 2 и 10 хил. е.ж. Екипът на оперативната програма Околна среда констатира, че в много от тях се съдържат пропуски и неточности като липса на проучване на инфилтрацията в канализационната мрежа, липса на анализ за действието на пречиствателната станция за прогнозния период, неправилно определяне на битовите отпадни водни количества от населението, липса на показани граници на агломерацията или не са разгледани варианти за мрежа и варианти за пречистване.

Ресурсът по процедурата е на стойност 300 млн. лв. и не може да обхване всички инвестиционни намерения на агломерациите между 2 000 и 10 000 е.ж.

Това са мотивите на екипа по оперативната програма за извършването на приоритизация на подадените за преглед прединвестиционни проучвания. Основна тежест при прегледа беше дадена на целесъобразността на проектите и приноса им за постигане на целите на програмата - висока степен на готовност за започване на строителството, необходимост от изграждане на пречиствателни станции в места с висока степен на изграденост на мрежата и присъединяване на по-голям брой жители.

На тази база са определени 72 приоритетни агломерации, които продължават на следващия етап по процедурата. Списъкът е публикуван на официалната страница на ОП Околна среда.

В следващите месеци Министерството на околната срледа ще извърши цялостен преглед на документацията от приоритизираните агломерации, като ще проведе консултации с всяка община, ще даде разяснения, които да се отразят в проектното предложение, и ще издаде становище за кандидатстване.

След получаване на положително становище, общините ще трябва да внесат готовите проекти за оценка до 15 октомври.  Ще бъдат одобрени за финансиране само проектите, които са изцяло готови за започване на строителните дейности.

Всички останали общини, които са подали прединвестиционни проучвания, ще бъдат включени в резервен списък.

     
Източник: ОПОС; снимка: sxc.hu

Ключови думи: околна среда   инфраструктура   агломерации  

Област: Проекти  

Сентра ООДКселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Сентра ООДКселекс
  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиОбществени поръчки/ТърговеПартньориРеализацииФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...