Water Bulgaria  

Противопожарни помпени станции

31.01.2012   |   Статии
 

Противопожарните инсталации са сред основните елементи на системите за сигурност във всяка една сграда, независимо от нейното предназначение – офис, жилищна и т. н. Навременното погасяване на възникнал пожар значително би намалило евентуалните щети и би опазило живота и здравето на хората. Известен факт е, че огънят е една от най-бързо разрастващите се и в същото време трудна за овладяване стихии.

За много кратко време той може да засегне и унищожи немалка част от сградата. В същото време, в сградите възможните източници на пожар също не са малко. Това превръща противопожарните инсталации в едни от най-отговорните по отношение на безопасността на сградата. От тяхната надеждност и ефективна работа зависи животът на хората при възникване на извънредна ситуация. Сред най-широко използваните противопожарни инсталации са спринклерните, чиято ефективна работа пряко зависи от противопожарната помпа.

Противопожарната помпа
е основен компонент на всяка спринклерна гасителна инсталация, което определя и високите изисквания към нея. Необходимо е противопожарните помпи да могат да осигурят максимална надеждност и безотказност на инсталациите. Това е и причината стандартите в тази област да са изключително строги по отношение на използваните помпи и помпени групи.

Основните параметри на противопожарните помпи са съответно дебит, налягане, напорно-дебитна характеристика и максимална нетна положителна смукателна височина NPSH. По отношение на работната характеристика е необходимо максималният напор и напорът при нулев дебит да съвпадат, а общият напор да намалява постоянно с увеличаването на дебита т. е. помпата да се характеризира със стабилна работна характеристика.

Сред най-често използвания вид помпи в ролята на противопожарни са центробежните. Те могат да бъдат задвижвани от електрически мотор или дизелов двигател, с хоризонтално или вертикално разположение на ротора. Помпите обикновено се поставят върху здрава носеща рама и се управляват от специално предназначена за тази цел система.

В зависимост от конструкцията управлението може да бъде ръчно, автоматично или дистанционно. Помпената система, освен в ролята си на спасително оборудване при пожар, захранващо външната водопроводна мрежа или вътрешни противопожарни инсталации и специализирани съоръжения за гасене на пожар, може да се използва и в процеса на водоснабдяване за повишаване на налягането, водоочистка и водоподготовка. Като противопожарни помпи могат да се използват и хидрофорни агрегати, в които влизат от 1 до 6 помпи. Принципно, хидрофорните уредби представляват съоръжения, състоящи се от две основни части, взаимодействащи помежду си – помпен агрегат и един или няколко затворени резервоара с водно-въздушен контрол на налягането (хидрофор). Те могат да бъдат окомплектовани с бутални, центробежни или други видове помпи, монтирани на обща рама и управлявани от общ контролер.

Помпите, предназначени за противопожарните помпени станции, обикновено се изработват от високоустойчиви сплави, което гарантира високо качеството и дълг експлоатационен срок на оборудването. Необходимо е противопожарната станция да може да сработва мигновено и 5-10 години след нейното поставяне.

Поради отговорността на оборудването е необходимо то да бъде сертифицирано и да е съобразено със съответните стандарти. Помпите трябва да осигуряват необходимото налягане в най-високите и най-далеч разположените хидранти при най-високо потребление на вода.

Производителите предлагат голямо разнообразие от помпени станции и системи за ефективно и своевременно пожарогасене.

Автоматични противопожарни помпени станции
Днес по-широко разпространени са станциите с автоматично управление, които разполагат с блок за управление. При възникване на пожар от автоматичната пожарогасителна система се подава сигнал към управляващия блок, който подава команда към помпената станция за стартиране. Основно изискване към помпените станции е те да бъдат оборудвани с две помпи – работна и резервна. В случай на авария и отказ на работната помпа, сработва резервната. Липсата на резервна помпа се допуска, в случай че общите потребности от вода за противопожарни цели не превишават 20 dm3/s, а също така при помпени станции, които не са в непрекъснат режим на работа, а се намират само в състояние на готовност за пуск. В противопожарните помпени станции, които работят в система на непрекъснато подаване на вода, наличието на резервна помпа е наложително.

Добре е да се има предвид, че ако помпената станция е с няколко помпи, тази от тях, която се използва за резервна, да е с параметрите на най-голямата от инсталираните. Необходимо е също и наличието на пилотна помпа, която да поддържа налягането в колектора. В случай на теч или при ограничена консумация пилотната помпа допълва противопожарната инсталация.

Наличието на работна, резервна и пилотна помпа е регламентирано и от наличните норми и стандарти в областта. Сред нормативно регламентираните изисквания са и използването на пресостатно управление, без възможност за изключване на помпите, както и всяка помпа да бъде оборудвана със свое табло за управление и да бъде захранвана от два независими енергийни източника. По отношение на вида на енергийния източник, обикновено се използват няколко системи – помпи, захранвани с електроенергия, комбинация от електрическа помпа и помпа с двигател с вътрешно горене или помпи с дизелови двигатели.

Добре е да се има предвид, че не е разрешено изграждането на каквато и да е защита на помпите, дори и при риск за повреда на самите агрегати. Единствената защита, която се допуска, е от работа на сух ход. Препоръчва се при използването на помпи с електродвигатели, те да бъдат свързани с отделен кабел. В случай на потребление на вода за противопожарни цели, което надвишава 20 dm3/s, е добре помпите да бъдат захранвани от две независими една от друга електромрежи. В случаите, при които се използват двигатели с вътрешно горене, е необходимо да се осигури резервно гориво за 4 часа работа при пълно натоварване.

За да се осигури правилна и ефективна работа на помпената система, специалистите препоръчват да се извършва периодичен контрол на оборудването.

Проектни изисквания
Препоръчително е противопожарните помпени станции да се обособяват в отделна пожарна зона. В случаите, в които помпените станции са разположени до други обекти или се намират в такива, е добре да бъдат отделени от тях с противопожарни елементи като стени, врати и други.

Когато се предвижда помпените станции да захранват външни противопожарни системи, те се проектират за едновременно черпене на вода от два съседни външни хидранта. В случаите, при които помпените станции ще захранват вътрешни противопожарни системи, обикновено се предвижда едновременно черпене на вода от два съседни хидранта или крана, разположени на най-неблагоприятно от хидравлична гледна точка място, инсталирани на един етаж или в една пожарна зона.

За високи сгради с подземни етажи или височина над 25 m, за складови и производствени помещения, характеризиращи се с обща площ за противопожарна охрана, надвишаваща 3000 m2 и огнеопасност, надвишаваща 500 MJ/m2 или избухливост, както и за сцени и театрални кулиси, обикновено се предвижда едновременно черпене на вода от четири съседни водопроводни крана.

     
Източник: сп. ТД Инсталации; снимки: www.dreamstime.com

Ключови думи: противопожарна помпена станция   противопожарна инсталация   хидрофорен аграгат   центробежна помпа   пожарогасителна система  

Сентра ООДКселекс
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Статии

Сентра ООДКселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиОбществени поръчки/ТърговеПартньориРеализацииФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...