Water Bulgaria  

Община Свиленград започва ремонт на кладенци за решаване на проблема с недостига на питейна вода

07.02.2024   |   Начало»Проекти

Община Свиленград започва спешен ремонт на два кладенеца за питейна вода. Целта е да се предотврати недостига на вода в Свиленград и селата Генералово и Капитан Андреево. Кладенците са собственост на общината, но са предоставени за ползване на ВиК - Хасково. Поради необходимостта от предприемане на спешни превантивни мерки се състоя извънредна сесия на Общинския съвет, съобщават от общинската администрация.

Повече за проведеното заседание

"Най-спешно и най-важно в момента е да успеем да вкараме допълнителни количества вода в мрежата, за да задоволим нуждите на населението", заяви кметът арх. Анастас Карчев. Паралелно с това, като собственик на инфраструктурата, общината търси нови водоизточници за гарантиране на увеличеното потребление, уточни кметът.

На сесията присъстваха управителят на ВиК - Хасково инж. Божидар Желязков, главният инженер на ВиК - Хасково Тотьо Ангелов и управителят на ВиК - Свиленград Атанас Генов. Като представител на гражданите се изказа Елена Алексиева, която сподели, че през последните 6 месеца има периодични спирания на водата и е организирана подписка с искане за решаване на проблема.

Според специалистите причините за недостига на вода са завишеното потребление, загубите на вода по мрежата и нерегламентираното ползване. Инж. Желязков не изключи като причина за намаления дебит на питейната вода и наличието на скрита авария, която се търси. ВиК - Хасково поема ангажимент за намаляване на загубите на вода, като извърши обследване на водопроводната мрежа в Свиленград с монтиране на разходомери, за да се установи къде са загубите.

Решението на Общинския съвет е да се осигурят 63 984 лв. собствени средства от общинския бюджет за 2024 г. за текущ ремонт на обект "Ремонтно-възстановителни работи на два броя кладенци за питейна вода в землището на град Свиленград, местност Лозенски път".

Какво предстои

Инж. Желязков обяви, че ВиК дружеството вече има одобрен проект към ОП "Околна среда" за изграждане на пречиствателна станция за питейни води в Свиленград и подмяна на водопровода от напорния резервоар към града. Това ще осигури пречистване на водата от манган и ще се елиминира помътняването й.

С предоставените от общината средства ще се извърши сондиране и удълбочаване на кладенците, а със средства на ВиК - Хасково те ще се оборудват с необходимата апаратура за включването им към водоснабдителната система. Кметът обясни, че най-бързо ремонтът може да се изпълни чрез пряко договаряне и ще приключи до месец март.

Очакванията са по този начин да се повиши с 20 л/сек дебитът или с 25% общото количество на водата, с която се захранват градът и селата Генералово и Капитан Андреево. В тези села и по високите етажи на сградите в града няма достатъчно налягане и водата често спира. В момента Свиленград и районът се захранват с питейна вода от 10 кладенеца, които са с дебит 75 л/сек, се казва още в съобщението.

     
Източник: Община Свиленград

Ключови думи: Водоснабдяване   удълбочаване на кладенци   пречистване на питейни води  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...