Water Bulgaria  

Успешно приключи голям европейски проект на ВиК - Стара Загора

05.01.2024   |   Начало»Проекти

В края на декември 2023 г. в Стара Загора отбелязаха завършването на мащабен проект по процедура за директно предоставяне "Изграждане на ВиК инфраструктура" с конкретен бенефициент ВиК - Стара Загора, съобщават от Търговско-промишлена палата Стара Загора.

На официалното събитие присъстваха зам. областният управител Методи Марков, управителят на ВиК - Стара Загора инж. Радостин Миланов, инж. Йордан Дамянов, представител на ДЗЗД "ВиК Стара Загора", представители на медиите, заинтересовани страни, гости.

"Днес приключва един мащабен проект, изискващ сериозен труд с много дейности, част от които не бяха включени в заданието. Заедно с това град Стара Загора вече има и един качествен подземен кадастър", каза управителят на ВиК - Стара Загора и благодари на всички за толерантното отношение и лично на кмета Живко Тодоров за активността и съвместната работа по завършване на улиците на града.

Само в градската част са положени над 150 000 тона асфалт, а след извършените проверки на работата има само две препоръки от КЕВР. Пречиствателната станция, строена през 2005 г., сега е модернизирана, което ще намали инфилтрацията на вода и ще окаже влияние върху опазването на околната среда, допълни инж. Миланов.

Представителят на фирмата изпълнител инж. Дамянов разказа за обективните трудности при работата по проекта. Той постави акцент на предизвикателствата, свързани с откриването на археологически находки, като разкрития архитектурен резерват Августа Траяна. Въпреки това дейностите са изпълнени успешно и сроковете са спазени. Той изтъкна значението на решените проблеми за работата на пречиствателната станция на града.

Финансиране

Проектът на стойност 60 590 390 лв. е финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014 – 2020 (ОПОС), съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Инвестиционното намерение за агломерация Стара Загора включва реализацията на 5 обекта. Два от тях касаят градската част, третият обект е за рехабилитация на довеждащ водопровод, захранващ западните квартали на града, четвъртият обект третира външния довеждащ водопровод от водоснабдителна система "Стара Загора – Дунавци", а последният обект представлява надграждане и модернизация на ПСОВ Стара Загора.

Изпълнени дейности

По първите два обекта е извършена реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа на Стара Загора – южна и северна част. Осъществена е подмяна на 41 км водопроводна мрежа в комбинация с управление на налягането, за постигането на което са обособени допълнително 14 DMA зони. Това са зони за управление на потреблението или затворени части от мрежата, в които с точност се измерва подадената и консумираната вода и се следят дебит и налягане. Първите 5 DMA зони са разположени в кв. "Три Чучура Юг" и "Три Чучура Център", кв. "Казански" и кв. "Казански – запад", а останалите 9 бр. обхващат централна градска част, където водопроводната мрежа е била най-амортизирана, информират от ТПП Стара Загора.

Извършена е реконструкция на 16 км от канализационната мрежа на града. Изградени са и два дъждовни колектора, чиято цел е разтоварване на канализацията и предпазването й от препълване при интензивни дъждове.

Третият обект представлява реконструкция на разпределителен водопровод с тръби от сферографитен чугун с обща дължина 4166 м. Този водопровод захранва кварталите "Трите чучура" и "Железник".

Четвъртият обект е реконструкция на външен довеждащ водопровод от събирателната шахта на водоснабдителна система "Дунавци - Стара Загора" до пътя гр. Казанлък - яз. Копринка, с тръби от сферографитен чугун с обща дължина 7338 м. Този водопровод е един от основните за Стара Загора, освен това захранва гравитачно и всички населени места по трасето.

Последният обект включва изграждане на изсушителни полета и доставка на технологично оборудване на Пречиствателната станция за отпадъчни води в Стара Загора. Така ще се подобри дейността по пречистването на водите и опазването на околната среда, което е сред главните цели на проекта, се казва още в съобщението.

     
Източник: ТПП Стара Загора

Ключови думи: ВиК - Стара Загора   ОПОС   ВиК инфраструктура  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...