Water Bulgaria  

В Русе реализираха важен етап от европейски ВиК проект

23.11.2023   |   Начало»Проекти

С официална церемония и водосвет беше открита още една част от големия ВиК проект на Русе за реконструкция на канализационни колектори и прилежащи водопроводи, съобщиха от ВиК - Русе.

Събитието беше уважено от областния управител на област Русе Данаил Ковачев и главния секретар на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК - Русе, Пламен Спасов.

Финансиране

Завършеният строителен обект "Реконструкция на ВиК мрежи в гр. Русе; Етап I − Реконструкция на канализационни колектори и прилежащи водопроводи" е част от проект № BG16М1ОР002-1.016-0001 "Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от ВиК - Русе", който се изпълнява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет чрез Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г."

Управителят на ВиК - Русе инж. Илиан Милев посочи, че независимо от сравнително малката финансова стойност, този лот се характеризира с едни от най-тежките за реализация подобекти и решава проблеми на Русе от десетки години, с които би трябвало отводняването да бъде решено, а местата на преливане на канализацията да се сведат до минимум.

Реализирани дейности и значение

По време на церемонията беше представена информация за същността и обхвата на строителния обект. От ВиК - Русе посочиха, че след изготвяне на хидравличен модел на мрежата са набелязани критични за канализацията участъци от канализационните колектори, които не могат в достатъчна степен да осигурят успешното събиране и отвеждане на отпадъчните води към Градската пречиствателна станция.

За да се облекчи и подобри проводимостта на мрежата, в рамките на обекта е извършено разширяване на набелязаните участъци на колекторите, както и изграждане на задържателен резервоар с обем от над 2700 куб. м под бул. "Христо Ботев", който ще подобри отводняването в тази зона при обилни валежи.

Общата дължина на канализацията в обхвата на обекта е около 2 км. В рамките на строителните дейности са положени и водопроводи, като тяхната приблизителна обща дължина е 3,5 км.

Изпълнението на дейностите е отнело близо 2 години, като направеното включва най-важните артерии по отношение отпадъчните и питейните води. Най-значимото изградено съоръжение е резервоарът под бул. "Христо Ботев", а проектът в цялост е насочен към гражданите на град Русе, се казва още в съобщението.

     
Източник: ВиК - Русе

Ключови думи: ВиК - Русе   ОПОС   канализационни колектори   водопроводна мрежа  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...