Water Bulgaria  

Завърши изпълнението на проект за изграждане на ВиК инфраструктура в Ямбол и Елхово

27.09.2023   |   Начало»Проекти

Успешно приключиха строителните дейности за доизграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна системи в обособена територия, обслужвана от ВиК Ямбол, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Събитието беше официално отбелязано на строителната площадка на обект "Реконструкция и разширение на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа на гр. Ямбол", който е най-големият и последният завършен строеж от общо четири ВиК инфраструктурни обекта, финансирани по Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г." (ОПОС). Общата инвестиция е над 33,7 млн. лв., от които над 25 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, осигурена по ОПОС.

Обхват на дейностите

По проекта е изграден нов външен водопровод от помпена станция (ПС) "Кабиле" до ПС "Ормана" в Ямбол. Трасето му е с дължина над 6 км. Новоизграденото съоръжение променя изцяло схемата на водоподаване, като се преустановява използването на амортизирания довеждащ водопровод от ПС "Кабиле" до напорен резервоар "Кайнашки баир", а последният започва да действа като контрарезервоар. Чрез реализацията на тази инвестиция добитата вода от кладенците по новия водопровод постъпва без припомпване в ПС "Ормана", което намалява значително загубите на вода и същевременно спестява разходи за електроенергия на ВиК дружеството.

Извършена е реконструкция и разширение на вътрешна ВиК мрежа на гр. Ямбол. Изградена и въведена в експлоатация е канализационна мрежа с дължина 5,15 км, в т.ч. 810 м тласкатели. В рамките на заложените дейности е реконструирана канализационната помпена станция (КПС) за отпадъчни води "Биков мост" и е изградена нова КПС за отпадъчни води - "Христо Ботев". Реконструирана е 13,43 км вътрешна водопроводна мрежа. Надградена е съществуващата SCADA система на ВиК-оператора, което подобрява мониторинга и контрола и оптимизира мрежовите операции и ефективността в реално време.

С инвестициите по проекта е реконструирана и разширена ВиК мрежата на гр. Елхово. Въведена е в експлоатация 3,090 км канализационна мрежа и е реконструирана 3,275 км вътрешна водопроводна мрежа. Подменен е участък с дължина над 11 км от съществуващия стоманен водопровод от напорен резервоар в с. Златиница до напорен резервоар в гр. Елхово. Инсталирана е апаратура за следене в реално време на подаваните водни количества.

Резултатите

Успешното изпълнение на проекта води до подобряване на качеството на питейното водоснабдяване за жителите на Ямбол и Елхово. Констатира се значително намаляване на възникналите аварии по водоснабдителната инфраструктура, с което се повишава ефективността на услугите, предоставяни от ВиК-оператора в двете агломерации. Над 70 хил. жители получиха достъп до подобрено водоснабдяване, обобщават от министерството.

     
Източник: МОСВ; Снимка: ОПОС

Ключови думи: ОПОС   ВиК инфраструктура   водоснабдяване  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...