Water Bulgaria  

Иновативна хидроинженерна лаборатория ще провежда изследвания на река Дунав

14.09.2023   |   Начало»Проекти

В Университета за природни ресурси и науки за живота – BOKU във Виена беше официално открита и заработи модерна хидроинженерна лаборатория River Lab, съобщава DANUBE4all.

История на проекта

Идеята за създаване на хидроинженерна лаборатория във виенския университет BOKU се ражда преди 14 години. След продължила над десетилетие усилена работа по изготвяне на идеен проект, планиране и изграждане, River Lab е вече факт.

На откриването инициаторът и ръководител на проекта проф. Хелмут Хаберсак, ръководител на Института за хидроинженерство, хидравлика и изследвания на реките в BOKU, разказа за историята на сградата, откъде идват първите идеи и как през годините се оформя и напредва реализацията на проекта.

Той също така говори и за други настоящи и бъдещи изследователски проекти, включително DANUBE4all и планирания План за действие за възстановяване на Дунавския басейн.

Повече за BOKU River Lab

Построената съвременна хидротехническа лаборатория е уникална в световен мащаб и ще позволи провеждането на фундаментални и приложни изследвания на река Дунав. Иновативното съоръжение е с дължина 90 м и пресъздава речен проход с ширина до 25 м.Нуждата от създаването на специално изследователско съоръжение с такъв мащаб и функционалност е свързана с нарастващия натиск от човешко въздействие, на който са подложени реките и сладководните системи, обясняват от BOKU.

Проф. Хаберсак вярва, че новото съоръжение ще предостави така необходимите знания за използването и опазването на реките, поставяйки Австрия на международната сцена като място за върхови постижения в областта на изследванията на реките. Очертавайки техническия капацитет на оборудването, той обясни, че речната лаборатория има дебит от 10 000 литра в секунда без помпи и може да позволи тестове на модели в реален мащаб.

Обхватът на изследователската дейност в BOKU River Lab включва движението на води и седименти, екология и използване на водните течения, управление на риска от наводнения (от наводнения до мобилна защита от наводнения), (ре)конструкция на реки с фокус върху баланса на твърдите вещества, източници на възобновяема енергия като устойчива хидроенергия и водни пътища, както и управление на водните ресурси при ниски нива на водата по време на суша при климатични промени.

     
Източник: DANUBE4all

Ключови думи: DANUBE4all   BOKU River Lab   хидротехническа лаборатория   изследвания на води и реки   Дунав  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...