Water Bulgaria  

Предлагат каскадата Доспат - Въча да се обяви за национален обект

03.05.2023   |   Начало»Проекти

Проектът за водоснабдяване на Пловдив и Хасково от каскада "Доспат - Въча" да бъде обявен за обект от национално значение. По този начин държавата ще застане зад реализацията му. Това заяви в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той участва в работна среща по покана на областния управител на Пловдив Ангел Стоев, на която бе обявен рестарт на проекта, съобщиха от регионалното министерство.

В срещата участваха още заместник-министър Николай Шушков, областният управител на Хасково Красимир Ангелов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, изпълнителният директор на Български ВиК холдинг Ирена Георгиева, управителите на ВиК дружествата в Пловдив и Хасково – инж. Огнян Кулишев и инж. Божидар Желязков, и други експерти от региона.

Значение на проекта

Зам.-министър Николай Шушков подчерта, че проектът е жизненоважен за близо 1 млн. души от населението на страната, тъй като ще реши проблема с количеството и качеството на питейната вода в над 40 населени места от двете области. В последните години водоизточниците в тях намаляват, а водата в област Хасково е замърсена с метали и нитрати.

Изпълнителният директор на Български ВиК холдинг Ирена Георгиева коментира, че проблемът с количеството и качеството на питейната вода в областите Пловдив и Хасково е изключително сериозен. "Постоянно обсъждаме какви решения следва да се предприемат. Търсят се варианти, които да са устойчиви. Обединили сме се около идеята, че каскадата е единственото трайно решение. Проектът "Доспат - Въча" ще даде решение с нужните количества, а качеството на водата е безспорно. Не бива да се неглижира проблемът и с енергийната ефективност, защото водата от язовира ще идва гравитачно. Така ще заменим помпажното подаване на вода в двете области, с което значително ще се намалят сметките за ток, които плащат ВиК дружествата", обясни Георгиева.

Предстоящи стъпки

Министър Шишков посочи, че до 10 дни ще бъде сформирана нова работна група, която ще има за цел да направи анализ на всички разработки, правени по проекта в последните 40 години. По този начин ще се стъпи на работещите решения и ще се анализират слабите места, които до момента са били пречка за реализацията. Те ще се ползват като основа за нови проучвания за изработване на истинско задание за проектиране, което да развие цялата процедура, включваща одобряване на подробен устройствен план, връзките от язовира с всички населени места и т.н.

Той заяви, че държавата трябва да застане зад този проект и да координира всички стъпки за реализирането му между министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката. 

Министър Шишков информира, че са предложени промени в проекта на Закон за ВиК, които предвиждат засилване на ролята на Български ВиК холдинг по отношение на инвестициите и управлението на водния сектор. Ако промените бъдат приети от Народното събрание, холдингът ще може да се включи по-активно в реализацията на обекта.

Към днешна дата индикативната стойност на проекта за водоснабдяване от каскада "Доспат - Въча" до Пловдив и Хасково е около 1 млрд. лв. Според арх. Шишков е редно той да се реализира с национално финансиране, тъй като с това ще се гарантира, че няма да има драстично поскъпване на цената на водата. Другите две алтернативи за строеж – чрез концесия или публично-частно партньорство, не гарантират това.

     
Източник: МРРБ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Каскада Доспат – Въча   водоснабдяване   водоизточници  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...