Water Bulgaria  

ВиК - Пазарджик планира инвестиции от 5,6 млн. лв. през новия регулаторен период

05.04.2023   |   Начало»Проекти

На открито заседание на КЕВР беше разгледано заявлението на ВиК - Пазарджик за одобряване на бизнес план на ВиК оператора за периода 2022 - 2026 г., съобщиха от комисията.

През регулаторния период ВиК операторът предвижда да реализира инвестиционна програма в общ размер 5,612 млн. лв., от които 4,413 млн. лв. в публични ВиК системи и съоръжения. Предвидените инвестиции надхвърлят заложените по договора с Асоциация по ВиК - Пазарджик на стойност 3,697 млн. лв.

Запазване на качеството на услугите

ВиК - Пазарджик планира през новия регулаторен период 2022 - 2026 г. да реализира значителни инвестиции с цел запазване на качеството на питейните води и постигане на по-висока степен на удовлетвореност на потребителите.

Един от приоритетите в бизнес плана на дружеството е през новия период да бъде запазено постигнатото високо качество на питейните води. Прогнозата е за изпълнение на заложените изисквания като се достигнат нива на съответствие от 99,52 % за големите зони на водоснабдяване и 98,49% - за малките зони. По отношение на качеството на отпадъчните води предвижданото съответствие в края на периода е 98,01%.

Намаляване на загубите на вода и изразходената електроенергия за доставяне на вода

Дружеството планира да реализира конкретни мерки, с които през следващите години да намали нивата на общи загуби на вода в реално изражение – от 27,07 м3/км/д до ниво от 23,45 м3/км/д., при определена от Комисията индивидуална цел от 23,99 м3/км/д.

След осъщественото присъединяване на община Белово през 2022 г. операторът прогнозира да намали изразходваната електрическа енергия за услугата доставяне на вода с 3,9% през 2026 г. спрямо отчета за 2020 г. Предвижда се специфичният разход вода на вход водоснабдителна система да се понижи от 0,372 кВтч/м3 през 2020 г. до 0,355 кВтч/м3 през 2026 г.

Промени при услугата за пречистване на отпадъчни води

Във връзка с предстоящото въвеждане в експлоатация от средата на 2023 г. на третично пречистване за отстраняване на биогенни елементи - азот и фосфор, на ПСОВ - Пазарджик при услугата пречистване на отпадъчни води се предвижда увеличение на потребената електроенергия с 61,8% през 2024 г. спрямо отчета за 2020 г. До края на периода се планира намаление на потребената електроенергия с 5,4%, при което специфичният разход кВтч/м3 вода на вход ПСОВ спада от 0,208 през 2024 г. до 0,198 през 2026 г.

Ръководителят на работната група и директор на дирекция "ВиК услуги" д-р Ивайло Касчиев очерта някои от съществуващите проблеми в провежданата държавна политика по отношение на асоциациите по ВиК. Изразено беше очакване след одобряване на бизнес плана ВиК - Пазарджик да успее с активна работа да постигне поставените в програмата си цели, се казва още в съобщението на КЕВР.

     
Източник: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   ВиК – Пазарджик   водоснабдяване   канализация   питейни води   отпадъчни води   качество на питейните води  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...