Water Bulgaria  

ВиК секторът може да кандидатства с проекти за ИКТ решения и киберсигурност по ПВУ

31.10.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В ход е прием на документи за кандидатстване по процедура "ИКТ решения и киберсигурност" от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това е втората процедура, която Министерството на иновациите и растежа стартира и е на обща стойност 30,6 млн. лв. Размерът на финансиране е от 3000 лв. до 20 000 лв., като не се изисква съфинансиране от кандидата. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 19 декември 2022 г.

Фирмите от ВиК бранша също могат да участват в процедурата с проекти за подобряване на системите си за сигурност. Киберсигурността е изключително важна за водния сектор, в който напредва процесът на дигитализация. За това информира инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ) и член на Управителния съвет на Дигитален Хъб България.

"Дигитализацията в отрасъл водоснабдяване и канализация обединява всички системи, чрез които се проследяват работните процеси на пречиствателните станции. Оптимизира се работата на водоснабдителните и канализационните мрежи и се осигурява дистанционно отчитане на уредите за търговско измерване. 

ВиК операторите и по-конкретно техните управители имат конкретни задължения, произтичащи от директивата NIS, която е транспонирана в българското законодателство като Закон за киберсигурност и Наредба за минимални изисквания за мрежова и информационна сигурност към него. Очаква се приемането на директива NIS2, която разширява обхвата на киберсигурността и на минималните изисквания, като ВиК дружествата също ще бъдат засегнати с нови задължения за осигуряване на ефективна киберзащита", допълва инж. Иванов.

Той пояснява, че е приет закон, който задължава всички домакинства да сменят старите си водомери за топла вода с такива с дигитално отчитане. “Но нищо не се споменава за водомерите за отчитане на студена вода. Това показва липса на координация между институциите и компаниите, които отчитат топла и студена вода”, добавя Иванов. От БАВ считат, че са нужни законодателни промени, които да отговорят на актуалните нужди на сектора, включително с оглед осигуряване на достъп до средствата, предвидени в ПВУ, става ясно още от информацията на Асоциацията.

     
Източник: БАВ

Ключови думи: БАВ   ПВУ   киберсигурност   дигитализация   проекти  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...