Water Bulgaria  

ВиК - Русе отчете 45% изпълнение на дейностите от водния проект по ОПОС

05.10.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Областният информационен център - Русе участва в пресконференция за напредъка по проект "Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от ВиК - Русе", изпълняван по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 (ОПОС).

Към момента проектът е изпълнен общо на 45%, като различните дейности са на различен етап на изпълнение. Най-голям напредък е реализиран по реконструкцията на ВиК мрежите в кварталите "Средна кула" и "Долапите" – общо около 97%.

По отношение на големите водопроводи, които довеждат питейната вода на Русе, ръководителят на проекта Стоян Нейчев съобщи, че първият от тях вече е готов, а по втория остават 2 км довършителни работи. Той предостави данни и за развитието по останалите лотове, като отбеляза, че към момента от 72 км водопроводи са изградени 32 км, а от канализацията остават недовършени само още 4 км. Около 57% е напредъкът по подмяната на ВиК инфраструктурата в централна градска част, където има най-големи затруднения във връзка с организацията на движението.

Въпреки известно изоставане в изпълнението, основно поради забавени доставки вследствие на пандемията и войната в Украйна, от ВиК коментираха, че се очаква до края на годината повечето дейности да приключат.

Ръководителят на проекта г-н Нейчев подчерта, че с реализирането му ще се повиши ефективността на водопроводната мрежа, ще се намалят загубите на вода и честите аварии. Изключително важно е, че двата квартала на Русе най-после ще имат канализация. Благодарение на проекта ще се модернизира и системата за дезинфекция и обеззаразяване на питейната вода, допълни той.

Общата стойност на проекта е 128 901 043,05 лв., от които 79 710 331 лв. са от Кохезионния фонд чрез ОП "Околна среда" 2014 - 2020. От държавния бюджет са 14 066 529 лв., а 13 642 223, 63 лв. са собствен принос на бенефициента, който е осигурен с кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

     
Източник: ОИЦ-Русе

Ключови думи: ОПОС   ОИЦ-Русе   ВиК   воден цикъл  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...