Water Bulgaria  

В Русе представиха нов инструмент на ЕК за опазване на водните ресурси

28.09.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Областният информационен център - Русе (ОИЦ-Русе) участва в дискусионна среща между местни заинтересовани страни и ръководителя на звено "Иновации, знание и инвестиции" на ГД "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия Андрея Стратинеску. Организатори на събитието бяха Асоциацията на дунавските общини "Дунав" (АДО) и Русенският университет "Ангел Кънчев". 

В университетския Канев център г-жа Стратинеску запозна участниците с новия инструмент на Европейската комисия "Мисии", като специално се фокусира върху Мисия "Океани, морета и води", съобщават от ОИЦ Русе.

С този инструмент се търси нов начин за намиране на конкретни и ефективни решения за предизвикателствата, свързани с опазване на водните пространства и ресурси, като за целта изследователи, институции, местни и регионални власти, бизнесът и неправителственият сектор обединят усилията си. 

Мисия "Океани, морета и води" има 3 основни цели: запазване и възстановяване на морските и речни екосистеми; предотвратяване на замърсяването; устойчивост на синята икономика и преминаването й към кръгова. За нейната реализация се създават т.н. Lighthouses (фарове), включително за Дунавския басейн, които представляват хъбове и платформи, подпомагащи разработването и внедряването на трансформиращи иновативни решения във всички форми – технологични, социални, бизнес, управленски, осигуряващи бърз напредък към постигането на целите на мисията и имат важно въздействие върху обществото в речните и морските басейни чрез наука и технологии.

Срещата се фокусира върху Дунавския басейн, неговите проблеми и нужди, идентифицирани в България, които са свързани с т.н. Danube Lighthouse (фар Дунав). Дискутирани бяха възможностите за развитие и финансиране на конкретни идеи за проекти. Хартата на Мисията позволява на публичните и частни организации от ЕС да се включат в мрежи, да споделят знания, опит и да подготвят проекти, информират още от ОИЦ Русе.
 

     
Източник: ОИЦ Русе

Ключови думи: ОИЦ Русе   Дунав   Мисия Океани   морета и води   ЕК  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...