Water Bulgaria  

МРРБ създава фонд за ВиК проекти в малките населени места

03.05.2018   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От 2019 г. е планирано да започне да функционира специален ВиК фонд, чиято цел е да осигури финансиране на проекти в малките населени места в страната, които нямат достъп до европейски средства, съобщиха от МРРБ.

Фондът ще бъде генериран от т.нар. "такса солидарност", която се очаква да бъде в размер на 8-10 ст./куб. м вода. Така прогнозно във фонда ще се събират около 50-55 млн. лв. годишно на базата на отчисления, поясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство.

Преди фондът да заработи обаче, трябва да бъдат направени изменения в Закона за водите и да бъде приет подготвяният в момента нов Закон за ВиК, допълни министър Нанков. "Европейските средства не трябва да са панацея, а разполагаемият ресурс по линия на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." трудно може да реши проблемите в отрасъла", подчерта той. Затова средствата в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през тази година са увеличени от 12 млн. лв. на 18 млн. лв. Увеличение се предвижда и в бюджета за следващата година, оповести още Нанков.

По негово мнение средства трябва да бъдат насочвани там, където има добре обоснован анализ разходи/ползи, както и прогнози за демографската картина. "Трябва да съчетаваме подобни проекти с други, които се финансират с публичен ресурс – преди да модернизираме републикански път или градска среда, първо трябва да се обнови ВиК инфраструктурата", коментира министърът.

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: МРРБ   ВиК фонд   ВиК проекти   малки населени места  

Област: Проекти  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...