Water Bulgaria  

Нови методи за третиране на утайки от ПСОВ в рамките на ОПОС 2014-2020

12.05.2016   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
55 хил. тона утайки от работата на пречиствателни станции за отпадъчни води са генерирани през 2014 г. у нас по данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Това стана ясно по време на конференцията "Проблеми и решения на утайките от ПСОВ", организирана от БАВ на 10 май т.г.
 
В момента в страната се експлоатират 89 ПСОВ, 50 от които са изградени или модернизирани със средства от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". В рамките на ОПОС 2014-2020 г. ще бъдат изградени нови пречиствателни съоръжения, първите от които ще са по фазираните проекти на Банско, Варна, Видим, Враца, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. Предвидени са и 402 млн. лв. за инвестиции в Пловдив, Асеновград, Плевен – Долна Митрополия и Добрич, както и 117 млн. лв. за 5 пречиствателни станции и довеждащи колектори за Приморско, Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос.
 
"При разработването на регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) на 14-те консолидирани ВиК оператора ще бъдат предложени и методи за третиране на образуваните утайки", заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на форума.
 
Различните методи могат да са изгаряне, компостиране, рекултивация на нарушени терени и др., като необходимите съоръжения и технологии ще може да се финансират по приоритетна ос "Води". Рециклирането и оползотворяването трябва да достигне 55% до края на 2016 г., 60% до края на 2018 г. и 65% до края на 2020 г.
     
Източник: МОСВ

Ключови думи: БАВ   ПСОВ   третиране на утайки   РПИП  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...