Water Bulgaria  

Предлагат изменения в разпоредби за изграждането и модернизацията на хидромелиоративни системи и съоръжения

10.01.2013   |   Бизнес
 

Според разпоредбите на Закона за водите министърът на земеделието и храните има задължение при експлоатацията, изграждането, реконструкцията и модернизацията на хидромелеоративните системи и съоръжения и за предпазване от вредното въздействие на водите извън границите на населените места.

Във връзка с това е направено предложение до министъра на регионалното развитие и благоустройството за изменение на нормата на чл.68, ал.1, т.5 от Наредба № 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

С изменението се прецизира обхвата на сервитутната ивица на дунавските диги, с което се осигурява достатъчна площ при изграждането, укрепването и поддържането им, както и се гарантира необходимата проводимост на реката и недопускане на критични ситуации при ледоход и/или „високи“ води, създаващи опасност от преливане и наводняване на прилежащите територии.

Целта на направеното изменение е единствено прецизиране на текста и предотвратяване на риска за съседни територии и няма отношение към изсичане на горски територии и промяна на предназначението им, което е регламентирано в други специални закони (Закона за водите, Закона за горите и Закона за опазване на земеделските земи).

Редът за поддържане и прочистване на речните легла е определен в Закона за водите и той не предвижда цялостно обезлесяване и изсичане на съществуващата растителност.

     
Източник: МРРБ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: закон за водите   води   хидромелиоративни системи   екология   ВиК  

Област: Бизнес  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПартньориРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...