Water Bulgaria  

Обсъдиха предстоящите изменения в Закона за водите

12.11.2012   |   Събитията
 

Подготовката и приемането на Националната стратегия за водите и разработване на ясни правила, на които да отговарят ВиК операторите бе обсъдена по време на дискусия за предстоящите изменения в Закона за водите, организирана от синдикалните организации.

По време на срещата беше предложено част от формираната от дружествата печалба и от такса водоползване да бъдат използвани единствено за подмяна на водопроводната мрежа. Участниците обсъдиха и идеята за разработване и приемане на система за подпомагане на социално слаби слоеве от населението за заплащане на част от изразходвана от него вода.

Стартира разработването на Наредба за изисквания към дейността на ВиК операторите, която се очаква да бъде готова до шест месеца. Тя ще наложи минимален праг, на който всяка компания и оператор да отговарят. Изискванията в документа ще бъдат количествени, но съобразени с дължината на мрежата или броя на жителите, на които операторът  предоставя услугата.

Зам.-министър Симидчиев отбеляза, че предстоящите промени във ВиК сектора няма да променят начина на образуване на цената на предоставяната услуга, но вероятно ще се стигне до процес на изравняване на цената на територията, обслужвана от един оператор.

Участниците в дискусията обърнаха сериозно внимание на предлагания в проекта за изменение на Закона за водите процес по регионализация.

Приемането на водна стратегия ще синхронизира българското законодателство с Рамковата директива за водите, подчерта зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Според народния представител Димчо Михалевски има пълен консенсус в Народното събрание относно публичния характер на ВиК системите и няма риск това да се промени.

     
Източник: МРРБ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: ВиК   закон за водите   ВиК оператори   водоснабдяване  

Област: Събития  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПартньориРеализацииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...