Water Bulgaria  

Прилагат за първи път уникална японска технология при ремонта на софийски тръбопровод

18.10.2012   |   Проекти
 

Днес в столичния кв. Лозенец в градинката на ул. Богaтица 14 беше поставено началото на проект за рехабилитация на стар канализационен тръбопровод, която беше извършена чрез уникална за България безизкопна технология. Специални гости на събитието бяха представители на Министерство на земите, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония, Японската асоциация по канализация и Tokyo Metropolitan Government.

Избраният за ремонта метод SPR-Expanda ще удължи живота на съоръжението с 50 години. В процеса на работа по прилагането на технологията не се изисква разкопаване на уличната настилка, което няма да наруши ритъма на живот в района на ремонта. Изпълнител на обекта, възложен от Софийска вода, е българската компания Строителна механизация, която специализира в използването на нови за България безизкопни технологии, които вече са намерили широко приложение в Япония и по целия свят.

Ремонтът на стария етернитов канализационен тръбопровод е наложителен поради нарушената му цялост и опасността от пропадане на пътната настилка, което може да  подкопае основите на сградите в района. Проблемът е констатиран от служителите на Софийска вода, след извършена инспекция на тръбопровода с помощта на камера.
Технология SPR или спирално навита тръба, се основава на принципа на производство на място на тръба от фабрично произведена PVC пластична лента с висока твърдост и ниско тегло. Тръбата се получава от лентата, която спирално се навива от специализирана машина, разположена в съществуваща щахта.

Едновременно с навиването, машината изтласква новополучената тръба в съществуващата, докато достигне следващата шахта. Профилът на лентата има специални заключващи елементи, които при спиралното й навиване оформят непрекъсната водонепроницаема тръба вътре в съществуващата. След това облицовката се разширява докато  плътно прилепне към съществуващата тръба.

Приложението на безизкопна технология за изпълнението на проекта, ще подпомогне реализацията на инвестиционна програма на Софийска вода, насочена към подобряване на водната инфраструктурата на столицата в съответствие с европейските и световни стандарти за качество и опазване на околната среда.

     
Източник: БАБТ

Ключови думи: безикопни технологии   водопроводи   рехабилитация   водна инфраструктура   SPR-Expanda  

Област: Проекти  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПартньориРеализацииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...