Water Bulgaria  

Представиха новости в проектирането на ВиК мрежи с продуктите на Autodesk

 

На 30 октомври т. г. в хотел Кемпински Хотел Зографски, София американската компания Autodesk чрез своите партньори в България – фирмите БиЕмДжи, Каниско и Мапекс, със съдействието на Бългаската асоциация по водите (БАВ), проведоха работна среща на тема Новости в проектирането на ВиК мрежи с продуктите на Autodesk.

Събитието бе посетено от повече от 100 специалисти – представители на ВиК дружества от цялата страна, ВиК проектантски фирми, строителни фирми, изграждащи ВиК мрежи, както и студенти.

Председателят на БАВ г-н Иван Иванов представи текущите предизвикателства и възможности пред ВиК сектора в България и подчерта необходимостта от използване на иновативни технологии за преодоляване на тези предизвикателства и нужди в сектора.

В рамките на работната среща бе представена стратегията на Autodesk и разработените решения за модерно проектиране за нуждите на ВиК сектора. В основата й заляга концепцията на проектиране на база на единен строително-информационен модел и използването му във всичките фази от жизнения цикъл на ВиК проектите – планиране, проектиране, строителство и последваща експлоатация на създадените активи. Демонстрирани бяха приложения с различни софтуерни програми от пакета за инфраструктурно проектиране – Autodesk Infrastructure Design Suite 2013.

Новият софтуерен продукт Autodesk Quantity Takeoff 2013 за изготвяне на точни количествени сметки от практически всякакъв вид  източници – pdf, jpeg формати, 2D и 3D чертеж, единен цифров 3D модел бе демонстриран с практически примери от ВиК сектора. Функционалностите на този инструмент са изключително полезни за всички проектантски фирми, ВиК дружествата, техническите отдели на строителни фирми, нуждаещи се от изготвянето на бързи и точни количествени сметки и спецификации на базата на собствени или външни файлови източници.

Бяха представени новостите в последната версия на AutoCAD Map 3D 2013. Бе  демонстрирана работата в AutoCAD Map 3D 2013 с различни изходни данни и файлове в различни формати. Гостите на събитието участваха в съвременно проектиране и обединяване на проектни данни с атрибутни такива. Особено внимание бе отделено на интеграцията между CAD и GIS данни, както и използването на готовите заложени индустриални модели (ВиК Модел) за нуждите на ВиК дружествата у нас.

В рамките на събитието бяха показани възможностите за създаването на мрежи чрез използването на съвременен параметричен модел с водещия продукт на Autodesk AutoCAD Civil 3D 2013. Ползите на параметричния модел на Civil3D решава комплексните нужди и задачи на етапа проектиране, визуализиране, планиране и изпълнение на всеки един ВиК съвременен проект. Бяха показани анализи на дъждовни и отпадни води, както и нови функционалности на продукта за създаване на водоснабдителни системи.

Присъстващите бяха запознати с новия продукт на Autodesk – Infrastructure Modeler, който позволява създаването на концепции и различни проектни алтернативи в реална среда с реалните условия на терена за много кратко време.

Бе представен и продуктът Navisworks 2013. С него българските фирми във ВиК сектора могат да проверяват завършеността и синхронизирането на проектите си в 3D, като така се избягват грешки, колизии и липса на координираност на различните отделни чертежи на екипите от специалисти от различни дисциплини – архитектура, геодезия, конструкции, ВиК, ОВК, Електро. Продуктът позволява изготвянето и управление на изпълнението на проектите във фаза строителство, като представя изпълнението в 4D среда – изпълнението на проекта в 3D във времето. 

На работната среща беше представен и AutoCAD Plant 3D 2013 за параметрично проектиране в 3D среда на пречиствателни станции, както и Autodesk Revit 2013 за архитектурно, конструктивно, ВиК, ОВК, Електро проектиране с помощта на Единен Строителен Модел на пречиствателни станции, сгради и съоръжения за нуждите на ВиК дружествата.

     
Източник: БиЕмДжи

Ключови думи: Autodesk   проектиране   ВиК системи   БиЕмДжи   Каниско   Мапекс   БАВ  

Област: Семинари  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Akwaror

Последно от Обучения/Семинари

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...