Water Bulgaria  

Провеoe се конференция за германския опит във водния сектор

25.10.2012   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Над 150 представители на повече от 50 фирми и организации се включиха във форума „Воден сектор – германският опит и възможности за партньорство в България“, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и международната консултантска фирма DREBERIS от 23 до 26 октомври т. г. в София. Събитието се осъществява в рамките на проект по поръчение на германския Бундестаг и се съфинансира от Германското федерално министерство на икономиката и технологиите.

Преди да се оттеглят на масата за индивидуални бизнес-преговори участниците от Германия и България имаха възможност в първия ден на форума – на конференцията в Гранд Хотел София, да се запознаят с успешните модели за развитие на водния сектор в двете страни. Торстен Зайлер (Stadtentwasserung Dresden) разказа за преустрояването на градската канализация на Дрезден в последните две десетилетия. През 1990 г. почти всички големи канали в града (около 100 км) са били на повече от 75 години.

По време на презентацията стана ясно, че Stadtentwasserung Dresden продължава да модернизира комплексната канализационна инфраструктура на столицата на федералната провинция Саксония и е отличен пример за успешен проект в рамките на публично-частното партньорство във водния сектор – предприятието е собственост едновременно на град Дрезден и на частна фирма.

Потенциалите и предизвикателствата в България очерта Атанас Паскалев от Българската асоциация по водите. „България е на шесто място по сладководни ресурси на глава от населението в Европа“, напомни д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

Малина Крумова (ръководител на ОП Околна среда) и Наталия Димитрова (главен експерт в Министерството на регионалното развитие и благоустройството) представиха възможностите за финансиране, актуалните процедури в сектор Води и проекти за подкрепа на реформата в отрасъл ВиК в България.

„Германия е най-важният търговски партньор за България и един от най-значимите стратегически инвеститори в страната ни. Тази положителна картина на междудържавните икономически взаимоотношения със сигурност ще даде отражение и във водния сектор”, уверени са организаторите.

     
Източник: ГБИТК

Ключови думи: ГБИТК   производство   воден сектор  

Област: Събития  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...