Water Bulgaria  

Започна реконструкцията на пречиствателната станция в Провадия на стойност 18,7 млн. лева

17.05.2012   |   Проекти
 

На официална церемония зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева постави началото на реконструкцията на пречиствателната станция в Провадия.

“Намаляване загубите на питейна вода и повишаване на нейното качество са едни от благоприятните ефекти, които ще бъдат усетени от населението след рехабилитацията на сега съществуващата пречиствателна станция”, каза по време на събитието тя.

В сега съществуващата пречиствателна станция, освен битовите, се пречистват и отпадните води на повечето предприятия в града. Техните локални пречиствателни съоръжения в повечето случаи не работят ефективно. Липсата на биологично стъпало на пречистване е причина за нисък пречиствателен ефект на станцията. Това води до вливане на непречистени води, което се отразява върху качеството на водите на река Провадийска, която се влива във Варненско-Белославски езерен комплекс.

С реализирането на този мащабен за района проект ще се опази богатото биологичното разнообразие в Белославското и Варненското езеро, където има 200 вида птици, повечето от които са със световно и европейско природозащитно значение, а 56 вида са включени в националната Червена книга.

"Това е пореден пример за грижата на правителството и на общините за изграждане на една устойчива инфраструктура, която ще повиши качеството на живот на населението", подчерта заместник-министър Василева.

     
Източник: МОСВ; снимка: bora.bg

Ключови думи: пречиствателна станция   отпадни води   реконструкция   екология   ВиК  

Област: Проекти  

Сентра ООДКселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Сентра ООДКселекс
  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиОбществени поръчки/ТърговеПартньориРеализацииФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯСъбитиятаПроектиПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...