Water Bulgaria  

Британско проучване констатира отлив на инженерни кадри в сектора на водите

04.07.2024   |   Начало»Новини

Актуални данни от проведено изследване показват, че е налице тенденция инженерните кадри да напускат водната индустрия, съобщават от британския Институт по материалознание IOM3.

Проучването

Според проучване на над 3900 инженери от индустрията за водите, проведено от компанията за подбор на персонал Water by Murray, 70% от професионалистите обмислят преминаване към други сектори през следващите две години, като основните избрани дестинации са възобновяемите енергийни източници, ядрената енергия и нефтената и газовата индустрия.

Това се случва в момент, когато индустрията вече е изправена пред голям недостиг на специалисти, като 26% от респондентите посочват като най-съществени проблеми за тяхната компания недостига на персонал и професионални умения.

Тези констатации са още по-обезпокоителни, като се има предвид, че изследванията в сектора разкриват, че над една пета от инженерната работна сила се очаква да се пенсионира до 2030 г.

Проучването на Water by Murray също така констатира, че 42% от инженерите съобщават, че нямат достъп до подходящо обучение, което би спомогнало за реализиране на иновации в работата, като посочените основни възпрепятстващи фактори за това са организационната структура и работната среда.

Търсене на изход

Тео Де Ла Круз, асоцииран директор във Water by Murray, коментира: "Знаем, че повечето индустрии се борят с недостиг на умения, но нашият доклад за персонала показва, че проблемът е особено изострен в сектора на водите."

Недостигът е най-критичен сред опитните инженери и следователно е тревожно, че почти седем от десет обмислят преместване в други сектори, в допълнение една пета от работната сила предстои да се пенсионира през следващите две години.

"За да се справят с тези проблеми, работодателите и индустрията като цяло трябва да помислят как могат да привлекат и задържат специалисти с инженерни умения. Докладът установи, че в краткосрочен план за инженерите удовлетворението от работата е не по-маловажно от възнаграждението, което показва, че само повишаване на заплащането няма да е достатъчно", се казва в проучването.

Вместо това трябва да има по-специализиран и ангажиран подход към персонала. Работодателите трябва да направят повече, за да комуникират своите ценностни предложения за служителите и да отговорят на техните индивидуални нужди, за да могат да привлекат и задържат специалистите в условия на значителна конкуренция, съветват още авторите на доклада.

     
Източник: IOM3; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IOM3   ВиК сектор   инженерен персонал   професионална квалификация  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...