Water Bulgaria  

Технология за рециклиране на отпадъчни води осигурява питейна вода за астронавтите на МКС

05.06.2024   |   Начало»Новини

Международната космическа станция (МКС), където живеят и работят астронавти от различни страни, разполага с решение за доставката на жизненоважния ресурс – водата, която в миналото се е транспортирала посредством сложна логистика от Земята, съобщават от Германската асоциация на машиностроителните компании (VDMA).

Иновативна технология за пречистване на водата

Сега МКС използва затворена водна система, която рециклира отпадъчни води, урина и дори потта на астронавтите и ги превръща в чиста питейна вода. Тази система се основава на най-съвременна технология за пречистване на водата, която може да работи при екстремните условия на космоса.

Системата се базира на комбинация от ротационни и иновативни дестилационни процеси, които извличат и пречистват водните пари от урината и отпадъчните води. Това не само позволява ефективно извличане на вода, но също така допринася за намаляване на разходите и повишаване на устойчивостта на МКС.

В процеса се използва въртящ се с висока скорост барабан. При това се извлича водна пара, която преминава процес на дестилация и се превръща в питейна вода. След това питейната вода се смесва с други източници на отпадъчни води и се насочва към специални филтри за отстраняване на органични примеси.

Технологията повишава потенциала на МКС за дългосрочни мисии и разработване на космически технологии. Допълнителни възможности за устойчиво използване на ресурсите в космоса предлага използването на усъвършенствани технологии като системи за електролиза и хидропонни системи.

Приложения на Земята

Изследванията в областта на кръговите технологии в космоса повдигат и важни въпроси относно устойчивостта на използването на ресурсите на Земята. Космическите приложения и иновации могат да помогнат за справянето с недостига на ресурси и замърсяването на планетата.

Мембранната технология, разработена за пречистване на водата на МКС, вече се използва на Земята, например за пречистване на подземните води в градските райони. Това показва, че изследването на космоса не само подпомага развитието на технологиите, но също така допринася за внедряване на устойчиви решения на Земята.

От решаващо значение е по-нататъшното развитие на тези технологии и насърчаването на техните приложения в глобален мащаб, за да се отговори на предизвикателствата на недостига на ресурси и въздействието върху околната среда.

     
Източник: VDMA; Снимка: NASA/ESA

Ключови думи: VDMA   МКС   пречистване на отпадъчни води   кръгово използване на ресурсите   устойчивост  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...