Water Bulgaria  

С модерна безизкопна технология е подменен водопроводът в с. Зелен дол, Благоевградско

29.05.2024   |   Начало»Новини

Благоевградското село Зелен дол вече разполага с ремонтиран главен водопровод и подменена водопроводна мрежа, които преди бяха на половин век, съобщават от ВиК - Благоевград.

Технологията

За подмяната на част от главния водопровод на населеното място е използвана модерна безизкопна технология. Решението за прилагането на този подход е взето от ръководството на ВиК - Благоевград, заради сложността на трасето, което минава през центъра на селото, засяга доста частни имоти и пресича международния път към границата с република Северна Македония.

Самият технологичен процес включва два неголеми изкопа в началната и крайната точка, като в стария етернитов водопровод на определено разстояние се поставят щанги. След като машината достигне до крайната точка, към нея се закрепва глава с режещ нож и се монтира новата полиетиленова тръба. При изтеглянето в обратна посока ножът срязва старата етернитова тръба и изтегля новата. Работата по тази безизкопна технология изисква висока прецизност и професионализъм от страна на изпълнителите, обясняват от ВиК дружеството.

Подмененият водопровод е с обща дължина 700 м – от резервоара до центъра на селото, като за 240 м от тях е използвана безизкопната технология. По този начин е избегнато разкопаване на центъра и частните имоти, като в същото време е гарантирано безпроблемното преминаване на автомобилите по пътя към граничния пункт "Станке Лисичково".

Още за проекта

Изпълнението на проекта е заложено в инвестиционната програма на ВиК - Благоевград за 2023 и 2024 г. и е финансирано изцяло със собствени средства. През миналата година са подменени 3 км от вътрешната водопроводна мрежа на Зелен дол, при заложени в програмата 2 км. Освен това са подменени и всички сградни отклонения, като шахтите с водомерните устройства са изнесени пред имотите с цел по-лесен достъп за отчитане на потреблението.

Целта на инвестицията е да се сведат до минимум загубите на вода от аварии и незаконни отклонения и да се гарантира качеството на питейната вода, която минава през нова водопроводна мрежа.

В краткосрочен план е предвидено да бъде изградена и система за дистанционно отчитане на потреблението. А в дългосрочен план усилията на ВиК дружеството са насочени към трайно решаване на проблема с недостига на питейна вода през летните месеци, които са критични за няколко населени места. За тази цел се подготвя проект за изграждане на нов водопровод от Благоевград и помпена станция, за чието изпълнение ще се търси финансиране, се казва още в съобщението.

     
Източник: ВиК - Благоевград

Ключови думи: ВиК - Благоевград   ВиК инфраструктура   подмяна на водопровод  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...