Water Bulgaria  

ЕП одобри нови правила за пречистване и повторна употреба на градските отпадъчни води

16.05.2024   |   Начало»Новини

През април 2024 г. Европейският парламент (ЕП) одобри промени в правилата за събиране, пречистване и заустване на градски отпадъчни води, които имат за цел по-добра защита на общественото здраве и околната среда.

Основното накратко

  • По-добро наблюдение на химични замърсители, патогени и антимикробна резистентност;
  • Производителите на лекарства и козметика и държавите членки ще трябва да финансират разходите за допълнително третиране на микрозамърсители;
  • По-широко повторно използване на пречистени градски отпадъчни води за предотвратяване на недостига на вода.

Новите изисквания

В агломерации с над 1000 жители до 2035 г. градските отпадъчни води следва да бъдат подложени на вторично пречистване (т.е. премахване на биоразградими органични вещества), преди отвеждането им в околната среда.

До 2039 г. трябва да бъде въведено третичното пречистване (т.е. отстраняването на азот и фосфор) във всички пречиствателни станции за отпадъчни води, обслужващи агломерации с население над 150 000 е.ж., а за по-малките населени места над 10 000 е.ж. този срок е 2045 г.

Допълнителното третиране, премахващо широк спектър от микрозамърсители, ще стане задължително за всички инсталации, обслужващи население над 150 000 е.ж. до 2045 г.

Ревизираната директива засилва мониторинга на различни агенти, съдържащи се в отпадъчните води (като вируси, патогени и др.), както и на химични замърсители, включително така наречените "вечни химикали" (PFAS) и микропластмаси.

За да помогне за покриване на разходите за допълнително третиране за отстраняване на микрозамърсителите от градските отпадъчни води, директивата включва въвеждането на разширена отговорност на производителя (EPR) за козметични продукти и медицински продукти за хуманна употреба. Производителите на тези продукти ще покриват най-малко 80% от разходите по новите мерки, а останалата част ще се покрива с национално финансиране.

Новите разпоредби също така въвеждат постепенно нарастване на целите за дела на възобновяема енергия, използвана при работата на градските пречиствателни станции за отпадъчни води, като крайната цел е до 2045 г. да се достигне 100% пречистване с енергия от възобновяеми източници.

Страните от ЕС ще бъдат задължени да насърчават повторното използване на пречистени отпадъчни води от градски пречиствателни станции, когато условията позволяват, особено в райони с недостиг на вода.

Предстои споразумението да бъде одобрено официално и от Европейския съвет, след което законодателството ще влезе в сила.

     
Източник: ЕП

Ключови думи: ЕС   пречистване на и повторна употреба на градски отпадъчни води   европейска директива  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...